XXXIX Апостольська подорож Папи Франциска до Бахрейну (ДОПОВНЮЄТЬСЯ)

Від 3 до 6 листопада Святіший Отець здійснюватиме візит до Королівства Бахрейн. Прибуває понтифік на запрошення короля Хамада ібн Іси аль-Халіфа. Королівство Бахрейн – острівна країна в Перській Затоці, де Святіший Отець візьме участь у форумі діалогу, в центрі уваги якого – співпраця між Сходом і Заходом задля майбуття людства.

Як повідомлялося, EWTN Україна транслюватиме головні події Апостольської подорожі.

Інформація про візит доповнюється. Вгорі Ви читатимете останні новини.

Четвертий день візиту

У неділю, 6 листопада 2022 р., Папа Франциск попрощався з персоналом Сахірського королівського палацу в Авалі, де була його резиденція під час подорожі, та від’їхав до храму Пресвятого Серця в столиці Бахрейну місті Манамі. Цей храм, спорудження якого розпочалося в 30-х роках минулого століття, був першим католицьким храмом в усьому регіоні.

Останнім пунктом чотириденної 39-ї Апостольської подорожі Папи Франциска була зустріч з єпископами та духовенством Бахрейну та регіону. Під час якої він також закликав підтримати молитвами мирний процес у Ефіопії та не забувати молитися за Україну.

Зустріч з єпископами та духовенством Бахрейну та регіону

Ми є християнами не через наші заслуги чи лише тому, що приймаємо якесь вірування, але тому, що в Хрещенні нам була дарована жива вода Святого Духа, яка вчиняє нас улюбленими Божими дітьми і братами й сестрами між собою. На цьому наголосив Папа Франциск, промовляючи до єпископів, священиків, богопосвячених осіб і душпастирських співробітників.

Відправною точкою для роздумів Святішого Отця стали слова Ісуса про живу воду, яка випливає з Нього та з віруючих. Як пояснює євангелист, Христос говорив про Святого Духа. Й оскільки «все випливає з благодаті, все походить від Святого Духа», Наступник святого Петра запросив зупинитися на трьох дарах, «які Святий Дух нам дає, просить прийняти їх і жити ними». А це радість, єдність і пророцтво.

Молитва про мир

Наприкінці Святіший Отець зауважив, що протягом останніх місяців ми багато молимося за мир. «У цьому контексті джерелом надії є підписана угода, що стосується ситуації в Ефіопії. Заохочую всіх підтримати ці зусилля задля тривалого миру, щоби з Божою допомогою і далі прямували дорогою діалогу, щоби народ якнайшвидше наново віднайшов спокійне та гідне життя», – сказав він, додавши: «І хочу не забути про молитву та просити вас молитися за багатостраждальну Україну, щоби скінчилася ця війна».

Оскільки це був останній прилюдний захід, Папа використав цю нагоду, щоби подякувати всім, хто причинився до організації цієї подорожі, скерувавши окремі слова подяки Королю та владі Бахрейну. Зустріч завершилася молитвою «Ангел Господній» і папським благословенням, після чого Святіший Отець також відвідав розташовану поряд із сучасною, первісну будівлю храму «Пресвятого Серця».

Прощання з Бахрейном

Після зустрічі з духовенством, що відбулася вранці в столичному храмі Пресвятого Серця, Святіший Отець, по дорозі до авіабази Сахір, зупинився ще на короткий час у резиденції в комплексі королівського палацу, де прийняв Міністра юстиції Бахрейну, який цими днями представляв владу країни на всіх заходах за участі Папи.

Церемонія прощання відбулася в розташованій кілька кілометрів від палацу авіабазі, що є повітряними воротами країни. Після прибування до летовища Папу зустрів Його Величність Хамад ібн Іса аль-Халіфа. Відбулася коротка приватна розмова в Королівському залі, на якій також були присутні члени ватиканської делегації та королівської родини, а також Великий Імам Ахмад Аль-Таїб.

Святіший Отець останнім піднявся на борт Боїнга 787 авіакомпанії «Gulf Air», який о 13:16  місцевого часу (12:16 – київського) піднявся в небо.

Прес-конференція під час перельоту

Спілкуючись із журналістами під час повернення з Бахрейну, Папа Франциск відповів на запитання про зусилля Святого Престолу, спрямовані на припинення війни в Україні, а також поділився думками про ситуацію світі, де війни сягнули масштабів «світової» війни.  

«Прошу вас про це як брат», – сказав Папа Франциск, спілкуючись із журналістами на борту літака під час перельоту з Бахрейну до Італії, попросивши їх «бути пацифістами, виступати проти війн, боротися проти війни». Так він підсумував відповідь на запитання, що стосувалося війни в Україні, поставлене представником іспаномовної спільноти журналістів, які супроводили його під час 39-ї Апостольської подорожі. У неділю, 6 листопада 2022 р., о 16:36 місцевого часу літак приземлився в римському міжнародному аеропорту Фюмічіно.

Третій день візиту

Історичний візит Папи Франциска до маленького острівного королівства Бахрейн є результатом численних зустрічей, які відбулися в останні роки, спілкування між Його Величністю Королем Бахрейну та Святішим Отцем. Про це зазначив єпископ Пауль Гіндер, Апостольський Адміністратор Північної Аравії, у своїй статті для часопису L’Osservatore Romano. У публікації він відзначив важливі аспекти Апостольської подорожі Папи до Бахрейну, яка є першими відвідинами цієї країни Наступником апостола Петра.

Свята Меса, відслужена для католиків Бахрейну та Апостольського Вікаріату Північної Аравії

У суботу, 5 листопада 2022 р. Святіший Отець відслужив на Бахрейнському Національному стадіоні Святу Месу. Цим богослужінням розпочався третій день Апостольської подорожі до Бахрейну.

У Євхаристійному богослужінні взяли участь коло 30 тисяч вірних, які прибули не тільки з чотирьох країн, які охоплює Апостольський Вікаріат Північної Аравії,  – Бахрейну, Кувейту, Катару та Саудівської Аравії, – але також і з інших країн регіону. Варто зазначити, що католики тут належать до різних обрядів, це не тільки близькосхідні християни, що представляють Східні Католицькі Церкви, але також трудові мігранти з Індії, що належать до малабарської та маланкарської традицій.

Силою Христа є любов

Свої роздуми під час проповіді Святіший Отець розпочав із слів пророка Ісаї про Месію: «Великою буде його могутність і мир не матиме кінця». Він зазначив, що це може здаватися суперечністю, оскільки в світі бачимо, що чим більше шукають могутності, тим більші загрози для миру. Однак, Ісая називає Месію «Князем миру». «Велич його могутності користується не силою насильства, а слабкістю любові», – сказав проповідник, підкреслюючи, що силою Христа є любов, і також нас Він наділяє цією силою. І йдеться про те, щоби любити завжди та любити всіх.

Зустріч з молоддю

В часі своєї Апостольської подорожі до Бахрейну, 5 листопада 2022 р., Папа Франциск зустрівся з молоддю. Зустріч відбувалася в школі Пресвятого Серця Христового у Авалі. Святіший Отець поділився думками про три виклики, які стоять перед юнаками та дівчатами, закликаючи їх відповідати на них у взаємодії з Богом, стаючи борцями за братерство.

Свідчення трьох молодих осіб

Зустріч розпочалася свідченням лейтенанта Королівської гвардії Бахрейну Абдулли Аттії, випускника школи Пресвятого Серця Христового. Говорячи про свій період навчання у школі, він відзначив у ній чудовий приклад єдності та взаємоповаги. Ба більше, для нього Бахрейн, який об’єднує всіх громадян для підтримки миру та стабільності, виражається у понятті єдності у різноманітті, яка є головною причиною зростання та розвитку країни.

Інше свідчення лунало з уст Меріни Моти. Вона розповіла, що народився у католицькій сім’ї, є учасницею хору та читцем у своїй парафії. «Ставши читцем, я не лише навчилася, наскільки важливою є вимова слів, але й того, що Слово Боже – це історія. Хоча ця історія закінчилася Книгою Об’явлення, але вона продовжує жити в наших серцях через Святого Духа Божого», – зазначила Меріна. Також вона поставила кілька питань Папі Франциску, що стосувались порад підліткам, які зустрічаються з різними соціальними проблемами, та ефективності молитви, спілкування з Богом у тиші.

Останнім свідченням поділився тридцятиоднорічний Невін Варгезе Фернандес. Він зазначив, що зростати у католицькій вірі в Бахрейні для нього було безпечно та без ризику. «Ми хочемо бути гідними дітьми Церкви під вашим проводом і пишаємося тим, що можемо практикувати нашу віру без страху», – сказав уродженець Бахрейну.

Культура піклування, яка зауважує іншого

Уважно вислухавши свідчення, Папа Франциск сказав, що щасливий бачити у Королівстві Бахрейн місця зустрічі та діалогу між різними культурами та віруваннями. «І зараз, дивлячись на вас, які не є одновірцями і не боїтеся бути разом, я думаю, що без вас це співіснування різноманітностей було б неможливим. І не було б майбутнього! У тісті світу ви є доброю закваскою, якій судилося рости, долати багато соціальних і культурних бар’єрів і сприяти паросткам братерства та новизни. Саме ви, юнаки та дівчата, як невгамовні мандрівники, відкриті до безпрецедентного, не боїтеся звіритись один одному, провадити діалог, «галасувати» та змішуватися з іншими, стаючи основою дружнього та солідарного суспільства», – підкреслив Святіший Отець.

Три заклики до молоді

Перший стосувався долучення до культури піклування. Він зазначив, що дії Ісуса завжди були оживлені піклуванням. «Він увійшов в історію, щоб сказати нам, що Всевишній піклується про нас; щоб нагадати нам, що бути на стороні Бога означає піклуватися про когось і про щось, особливо про найбільш потребуючих», – підкреслив Святіший Отець.

Друге запрошення для молоді стосувалось братерства. Говорячи про свідчення Абдулли Аттії, який говорив, що треба бути чемпіоном не тільки на спортивному майданчику, але й у житті, Папа закликав молодь бути борцями за братерство, яке є викликом для глобалізованих й багатокультурних суспільств. Він запросив молодих юнаків та дівчат бути сіячами братерства, яке виходить з віри та стосується любові до ближнього (пор. 1 Йо 4,20-21), до всіх, а не тільки до тих, хто нам подобається.

Папа Франциск вказав про третій клич до молоді, який стосується виклику прийняття вибору в житті. «І завжди, опинившись перед викликом, як на роздоріжжі, потрібно обирати, втягуватися, ризикувати, вирішувати. (…) Потрібно зростати в мистецтві робити вибір, приймати правильний напрямок», – сказав Святіший Отець.

Зустріч завершилася закликами молоді до миру, що прозвучали різними мовами, спільним проказуванням молитви «Отче наш» і Апостольським благословенням. Із школи Пресвятого Серця Папа повернувся до своєї резиденції в комплексі королівського палацу.

Підсумок третього дня у короткому відео:

Другий день візиту

Завдання релігійних лідерів полягає у тому, щоби заохочувати людство, настільки ж взаємозалежне, наскільки й несполучене, плисти вперед разом. На цьому наголосив Папа Франциск, промовляючи 4 листопада 2022 р. під час закриття «Бахрейнського форуму діалогу: Схід і Захід задля людського співіснування», участь в якому й спонукала його здійснити четверту Апостольську подорож у 2022 році. Захід відбувся в комплексі королівського палацу.

Зустріч з Варфоломієм І та Великим Імамом Аль-Таїбом

Папа прийняв у своїй резиденції в комплексі королівського палацу в Авалі двох релігійних провідників, з якими віддавна підтримує дружні стосунки. Це були Константинопольський Патріарх Варфоломій І та Великий Імам Аль-Азгару Ахмад Аль-Таїб.

Бог ніколи не спонукає до ненависті

Зустрічаючись із членами Мусульманської Ради Старійшин, яку очолює Великий Імам Ахмад Аль-Таїб і яка поширює ідеї миру та примирення серед визнавців ісламу, Папа Франциск наголосив на тому, що Бога миру ніколи не спонукає до ненависті і не підтримує насильство.

«На нас лежить велика відповідальність перед Богом і перед людьми, і ми повинні бути зразковим прикладом того, що проповідуємо, не лише у своїх громадах, у себе вдома, цього вже замало, але в поєднаному і глобалізованому світі. Ми, що походимо від Авраама, батька народів у вірі, не можемо носити в серці лише “своїх”, але єднаючись дедалі більше, ми повинні звертатися до всього людства», – підкреслив Святіший Отець, зазначивши, що всі у своєму серці ставлять запитання про сенс людини, страждання та про остаточну мету.

Із мечеті Папа Франциск відїхав до катедрального собору Пресвятої Богородиці, Покровительки Аравії, на екуменічну зустріч і молитву за мир.

Різноманіття яке навчає єдності

Екуменічна зустріч та молитва за мир стали заключною подією другого дня Апостольської подорожі Папи Франциска до Бахрейну. Спільна зустріч відбулася 4 листопада 2022 р. в катедральному соборі Пресвятої Богородиці, Покровительки Аравії. На початку спільної молитви було прочитано уривок з Книги Діянь Апостолів (Пор. Ді 2,1-12). Відтак Святіший Отець у своєму слові зосередився на двох важливих вимірах прочитаного Божого слова – єдності в різноманітності та переміні апостолів, які стали свідками життя.

Відзначаючи особливість Бахрейну, Папа прокоментував спільну молитву за мир, застановляючись над тим, щоб бути справжніми людьми миру. «Перебування тут, у Бахрейні, дозволило багатьом із вас заново відкрити для себе справжню простоту милосердя та застосувати його на практиці: маю на увазі допомогу братам і сестрам, які прибувають, християнську присутність, яка у щоденній смиренності свідчить у місцях праці зрозуміння та терпеливість, радість і лагідність, доброзичливість і дух діалогу. Одним словом: мир», – зауважив Святіший Отець. На завершення своєї промови він закликав присутніх довірити Святому Духові спільну екуменічну подорож, прохаючи у молитві за новітню П’ятидесятницю, яка дасть нові бачення та швидкі кроки на шляху єдності та миру.

Підсумок другого дня у короткому відео:

Перший день візиту

Вранці, 3 листопада 2022 р., о 9:45 місцевого часу, з римського міжнародного аеропорту Фюмічіно піднявся в небо Airbus330 італійської авіакомпанії «ITA Airways», яким Папа Франциск разом зі своїм супроводом і спільнотою акредитованих журналістів вирушив у свою подорож.

Здолавши понад 4200 кілометрів повітряного шляху, приблизно через 5 годин літак з Папою на борту приземлився на авіабазі Сахір в Авалі, де його зустріли король Бахрейну та наслідний принц, який є прем’єр-міністром.

Програмою першого дня візиту передбачено візит ввічливості до Його Величності, офіційну церемонію привітання та зустріч з представниками влади, громадянського суспільства та дипломатичного корпусу, де Святіший Отець виголосить свою першу промову.

Кожна війна – смерть істини

У своїй першій промові в Бахрейні, виголошеній під час зустрічі з представниками влади й дипломатичного корпусу, Папа Франциск звернувся із черговим засудженням війни, запевняючи у своїх молитвах цивільне населення, яке страждає від її наслідків.

«Але сьогодні ми кожного дня дедалі більше стаємо свідками учинків і загроз смерті. Маю на думці, зокрема, страхітливу та безглузду дійсність війни, що повсюди сіє знищення та викорінює надію», – сказав він, підкреслюючи, що «у війні проявляється найгірша сторона людини», бо «кожна війна представляє також смерть істини», – підкреслив понтифік.

Перший день Апостольської подорожі понтифіка у короткому відео

Пам’ятка про візит понтифіка до Бахрейну

Папа Франциск подарував королю Хамаду ібн Ісі аль-Халіфу пам’ятну медаль, що присвячена Апостольській подорожі до Бахрейну. Вгорі розташоване «дерево життя» – понад 400-літній ґаф, який росте в пустельній місцевості та є символом живучості. В основі дерева зображена Калат-аль-Бахрейн – давня фортеця, що знаходилась у столиці Дільмун. На медалі зображена Матір Божа Аравійська. Праворуч від неї розташована катедра, що була збудована на земельній ділянці, яку подарував король Бахрейну. Ліворуч від Богородиці зображений храм Пресвятого Серця, який вважається першою католицькою святинею у Перській затоці та був консекрований між 1939 та 1940 роками.

Медаль створена мисткинею Амалією Містічеллі.

Логотип і гасло візиту

Подорож відбуватиметься під гаслом «Мир на землі людям доброї волі», що є словами з Євангелії від Луки, якими ангели звіщали про народження Божого Сина. Логотип (див. головне фото) сформований із прапорів Королівства Бахрейн і Святого Престолу, стилізованих у формі двох долонь, відкритих до Бога, символізуючи зусилля народів зустрічатися в дусі відкритості та без упереджень. Плодом такої братерської зустрічі є дар миру, представлений оливковою гілкою посередині відритих долонь. Напис «Папа Франциск» виконаний синім кольором як вказівка на те, що Апостольська подорож ввірена заступництву Пречистої Діви Марії, яка вшановується у місцевому катедральному соборі Пресвятої Богородиці, Покровительки Аравії, який є даром королівства Католицькій Церкві.

Схожі новини:

Поширити новину: