Портретистка Бенедикта XVI: розарій – це частина папи-емерита

Наталія Царькова, офіційний художник-портретист понтифіків більше 20 років, нещодавно представила свою останню картину, портрет папи-емерита Бенедикта XVI.

Щоби вивчити всі деталі, необхідні для зображення мисткиня не раз відвідувала папу-емерита у його домі у Ватикані. Звернула увагу на розарій, з яким Бенедикт не розлучається. Царькова підкреслила, що вервиця – це «частина папи; це його улюблений розарій».

У 2006 та 2007 роках Царькова написала два офіційні ватиканські портрети Бенедикта XVI. Третій портрет, праця над яким зайняла 4 роки, зображує його на пенсії.

На картині поруч із Ратцінґером зображений ангел-охоронець, який тримає книги та рукописи, вказуючи, що ще є багато творів, які мають побачити денне світло.

Освітлює картину світанок. Це символ надії та нового життя. Світло сягає також і папу-емерита, і його розарій у правиці. На картині також знайдемо інші важливі деталі, вони є свого роду «таємницями», але свідчать про Ратцінґера. На задньому плані миється рудий кіт Бенедикта, а в іншій частині, відбиття у глечику показує Ратцінґера, що грає на піаніно.

«Музика – це не тільки ноти, це ще й частина його душі», – прокоментувала художниця. «Музика є у всьому, і в молитві також є музика». Троянди – «символ Марії, Діви Марії та символ кохання», також з’являються на картині, зазначила мисткиня. «Троянди – улюблені квіти Папи Бенедикта. Я поцікавилась цим», – сказала Царькова.

Окрім Бенедикта, на портреті зображені його особистий секретар архієпископ Георг Гансвайн та його брат монс. Георг Ратцінґер, який помер у 2020 році. Царькова змогла намалювати старшого брата Ратцінґера під час одного з його візитів до Риму. «Я зобразила їх разом так, ніби вони були одним цілим», – сказала вона. «Він нахиляється і слухає, що говорить Папа Бенедикт, і видно, що він думає про щось прекрасне».

Портретистка також зобразила жінок, які щодня опікуються Бенедиктом: готують, прибирають та перуть: сестер Крістіну, Кармеллу, Лоредану та Розеллу. Вона назвала цю родину папи-емерита «папською родиною».

Працюючи над своєю останньою картиною, Царькова часто відвідувала папу-емерита, щоб зробити ескізи або сфотографувати його та його оточення, щоб із ними працювати у своїй майстерні.

За її словами, найважче було передати обличчя Бенедикта. Але вона також витратила багато часу на загальну композицію: «Я не хотіла, щоб рухи всередині картини повторювали якісь інші рухи. Усе має бути в гармонії».

Художниця працювала над портретом під час пандемії COVID-19, включно з багатомісячним карантином в Італії.

У той час ізоляції, наодинці зі своєю домашньою совою, Царькова сказала, що картина склала їй компанію. «Я прокидалася і казала: «Доброго ранку, Святіший Отче!» і коли лягла спати, «На добраніч, Святіший Отче!» – пригадала вона.

Царькова, яка є православною, сказала, що сприймає Бенедикта як «вчителя, батька та друга».
Під час пандемії Ватикан надіслав їй фрукти та овочі з садів, а Бенедикт надіслав їй молитовник, «щоб ми могли разом молитися», – сказала вона.

Наталія Царькова – художниця російського походження, яка з 1995 року мешкає у Римі.
Картина папи-емерита була представлена неподалік Ватикану 3 листопада. Її розмір 1,80 на 1,90 метрів.

За матеріалами: CNA

Схожі новини:

Поширити новину: