Оголошені лауреати цьогорічної «Премії Ратцінґера»

Так звану «Нобелівську премію з богослов’я» отримають богослов Мішель Феду та юрист-міжнародник Джозеф Галеві Горовіц Вейлер.

Про це пише Vatican News.

У той час, як триває Нобелівський тиждень, у Ватикані також оприлюднили прес-реліз, присвячений цьогорічному врученню «Премії Ратцінґера». З нього дізнаємося, що цю відзнаку 1 грудня 2022 року з рук Папи Франциска отримають єзуїт о. Мішель Феду та професор Джозеф Галеві Горовіц Вейлер.

Фундація та премія

Нагадаємо, що відповідаючи на запити, висловлені численними вченими, створити структуру, завданням якої було б поширювати та досліджувати праці професора Йозефа Ратцінґера, Папа Бенедикт XVI 2010 року створив «Ватиканську Фундацію Йозефа Ратцінґера – Бенедикта XVI». Її завдання описані в 2 параграфі статуту, а саме: сприяти пізнаванню та вивченню богослов’я, організовувати та проводити конгреси високого наукового та культурного рівня, преміювати науковців, які відзначилися особливим заслугами. Ця фундація встановила премію, яку журналісти називають «Нобелівською премією» з богослов’я.

Кандидатів на нагородження, до яких останніми роками також додалися митці, що черпають натхнення з християнства, Папі для затвердження пропонує науковий комітет фундації. Починаючи від 2011 року, премію щороку присуджувано двом або трьом лауреатам, яких разом із цьогорічними буде 26. Серед нагороджених – дослідники догматичного та фундаментального богослов’я, Святого Письма, патрології, філософії та видатні представники музики та архітектури. Нагороджено представників 16 різних країн світу, найбільше – з Німеччини (7). Лауреатами ставали не тільки католики, але також англіканець, лютеранин, двоє православних, а тепер і представник юдаїзму.

Цьогорічні лауреати

Мішель Феду народився 1952 року. Від 1987 року був викладачем догматичного богослов’я та патристики в єзуїтському «Centre Sèvres» в Парижі, згодом – деканом Богословського факультету та президентом самого ж центру. Член різних богословських асоціацій та комісій екуменічного діалогу з лютеранами і православними, автор численних праць, зокрема, в царині патристики та христології.

Джозеф Г.Г. Вейлер народився 1951 року. Викладав право в різних вищих навчальних закладах США, Великобританії та інших частинах світу, очолював Європейський Університет у Флоренції, Італія. Автор численних праць з конституційного, міжнародного та європейського права та про права людини. Сповідує юдаїзм і відомий тим, що захищав Італію в Європейському суді в справі про присутність розп’яття в школах.

Схожі новини:

Поширити новину: