XIV день міністранта у Брюховичах: бл. Марта і сьогодні вражає

1 червня 2023 р. у Вищій духовній семінарії св. Йосифа, що у Львові-Брюховичах, відбувся XIV Архідієцезіальний день міністранта та Літургійної служби.

Про це пише Львівська архідієцезія.

На зустріч приїхало близько 400 представників вівтарної служби парафій Львівської архідієцезії. Святу Месу очолив архієпископ Мечислав Мокшицький, митрополит Львівський, у співслужінні з єпископом-помічником Едуардом Кавою OFMConv, єпископом-помічником Леоном Малим та священниками Львівської архідієцезії, які прибули на конгрегацію духовенства.

Покровителькою цьогорічної зустрічі міністрантів була блаженна Марта Вєцка з нагоди 15‑ї річниці її беатифікації. Тож проповідь виголосив о. Ян Тшоп СМ. Він належить до Вікентійської родини, до однієї з гілок якої належала і блаженна с. Марта, і служить у Снятині, де вона померла.

«Сестра Марта була святою, тому що любила і цю любов проявляла.(…) Її ставлення до хворих, до бідних було особливим. Вона була світлом. І люди хотіли бути такою, як вона.(…) Знаєте, коли мене питали, як я вирішив, що хочу бути священником, то я завжди мав що відповісти, – але завжди думав, що це я вибрав, я так вирішив. А одного разу вкотре почув слова з того фрагменту Євангелія, де Ісус зібрав своїх учнів: «вибрав тих, яких забажав». Я багато разів чув ці слова, але саме тоді вони мене торкнулися і всі пазли склалися: це Бог мене вибрав, щоб я міг любити».

Священники під час цієї Меси молилися за мир для України та за своїх міністрантів: дякували Богу за їхнє служіння у своїх парафіях, випрошуючи у Всевишнього покликання до священства та богопосвяченого життя для когось із‑поміж своїх помічників.

Префект семінарії св. Йосифа о. Андрій Безкоровайний розповів, що на зустріч приїхали не лише хлопці: «Ми зареєстрували понад 350 осіб. Цього року це не лише хлопці, адже в деяких парафіях біля вівтаря прислуговують дівчата, тож це і їхній день також. Учасники вислухали конференцію с. Мар’яни зі Згромадження Дочок Милосердя. Вона розповіла про життя та служіння Марти Вєцкої, про її героїчну жертовність, яка завжди актуальна. Я звернув увагу, що хлопці з великим зацікавленням слухали конференцію., блаженна Марта справила на них враження. Ще хочу зауважити, що сьогодні були великі черги до сповіді, і ми радіємо, що хлопці приїхали не лише розважитися, але й духовно збагатитися. Це надихає. Це дає нам надію на те, що у нашої Церкви є майбутнє.

Самі учасники Дня міністранта одноголосно визнали: хоча найцікавіше на таких зустрічах – це спортивні ігри та змагання, проте цього року їх особливо вразила конференція про блаженну Марту, бо гасло «герої не вмирають» – це також і про неї.

Після Меси учасники зустрічі раділи життю: був футбольний турнір, можна було грати у волейбол чи вправлятися в інших видах спорту. Також семінаристи ВДС св. Йосифа підготували для міністрантів різні зустрічі й тематичні конференції. А на завершення архієпископ митрополит Львівський вручив нагороди переможцям футбольного турніру.

Текст: Віта Якубовська

Фото: Олександр Кусий

Схожі новини:

Поширити новину: