Єпископ Кривицький: нехай Європейський суд зверне увагу на порушення прав вірян

1 червня 2023 р. стало не тільки днем чергового рашистського обстрілу, коли українські діти постраждали в Міжнародний день захисту дітей. Також цього дня Європейський суд з прав людини ухвалив рішення в судовій справі двох гомосексуалістів проти держави Україна, ставши на їхній бік.

Про це повідомляє CREDO.

Про цю подію повідомила на своїй ФБ-сторінці депутатка Інна Совсун, яка активно просуває всюди законопроєкт про так звані реєстровані партнерства. Вона назвала це рішення Європейського суду з прав людини «історичним» і зазначила, що своїм рішенням «ЄСПЛ зобов’язав Україну визнати стосунки ЛГБТ пар». Депутатка відзначає, що такі рішення вже винесено щодо Італії та Греції і «дуже скоро таке зобов’язання чекає і на Польщу». Закінчується цей запис закликом поважати рішення міжнародних судів». Якщо ми самі «мріємо, щоб одного дня Гаазький трибунал чи його аналог засудив пyтiна». Таке відверте зловживання темою, болючою для держави і народу, виглядає неприхованою маніпуляцією.

Але як християнам оцінювати такі кроки міжнародної спільноти? Що означають такі рішення ЄСПЛ, окрім того що це надасть величезну моральну перевагу для московської пропаганди. Для CREDO ситуацію коментує єпископ Віталій Кривицький, ординарій Київсько-Житомирський, голова Комісії «Церква-Держава» при Конференції єпископів РКЦ.

«Насамперед, скидається на те, що це рішення ЄСПЛ у нашому медіапросторі сильно розрекламоване. І неозброєним оком видно, що це рекламування відбувається згідно з просуванням законопроєкту №9103, поданого до Верховної Ради. Тобто ці явища цілком можна розглядати як єдиний комплекс.

Я не юрист, коментар юриста буде більш фаховим. Але наскільки мені відомо, Європейський суд із прав людини не може видати такого імперативного наказу, як про це повідомлено в українському медіапросторі, щоби змусити якусь країну ухвалити такі урядові рішення або примусити до ухвалення якогось нового закону. Європейський суд не має аж таких повноважень.

Якщо говорити про виплату, яку суд призначив для позовників, ту чимало компенсацію, – важливо розглянути цю ситуацію цілісно, в повному контексті. У Страсбурзі є велика кількість позовів щодо порушення прав людини саме з України. Під час візиту Всеукраїнської ради Церков до Страсбурга говорилося навіть про «близько двох третин» усіх позовів, поданих до ЄСПЛ, – вони надійшли з України. Не скажу точної кількості на сьогодні, але це велика кількість звернень до міжнародного суду про порушення прав людини в державі Україна, в різних областях. Про багато заяв ми навіть не чули. Деякі суди виграно і держава справді зобов’язана сплатити компенсацію позовникам. Ідеться про мільйони євро! Тому ця остання справа є такою резонансною.

Повторю: ми говоримо про те, що це комплексна дія, це підготовлений випадок, від подачі такого рішення і до оприлюднення рішення ЄСПЛ. За цієї нагоди я маю сказати: хотілось би, щоб наша держава не порушувала права людей загалом, щодо всіх груп і верств суспільства, а не тільки на вибіркових ділянках, які лобіюються зацікавленими особами і, відповідно, щедро спонсоруються. До Європейського суду з прав людини подано також чимало позовів у релігійній сфері, зокрема – щодо ситуації київського храму св. Миколая. Бо в цій ситуації права людини, віруючих людей, відверто порушено і ми стикаємося з безсумнівною неправдою від наших можновладців, які стверджують, що тільки орган був причиною неповернення храму її історичному власникові, парафії. На сьогодні ми вже бачили прерізні способи наших владних людей «освоїти» кошти з майбутнього ремонту нашого храму. Винаходяться все нові способи не віддати храм віруючим, залишаючи його для подальшого «освоєння» грошей. Це – пряме порушення прав людини в Україні. Бо законодавство України говорить про те, що храми необхідно Церкві повернути, знаходячи інші місця розташування для тих інституцій та організацій, які їх займають. Уже минуло півтора року від тієї пожежі, коли згорів орган. Храм не використовується попередніми власниками. Ось така паралельна ситуація до справ, поданих на розгляд до Європейського суду, і ніби нікому немає діла до прав віруючих людей!

Для мене дуже важливо зазначити: хоча лобісти кричать про цей виграний суд – насправді в ЄСПЛ дуже багато позовів саме з України, і за деякими позовами ЄСПЛ присудив виплату компенсацій для України – компенсацій, які не виплачуються. Тому якщо в цьому питанні справа з виплатами буде вирішена швидко і позитивно, це покаже заангажованість наших можновладців у проєкти дуже однобокого «захисту» прав конкретних невеликих груп у суспільств»і.

Схожі новини:

Поширити новину: