15-річчя беатифікації Марти Вєцкої: бути знаком любові посеред війни

1 червня 2023 р., з нагоди святкувань 15‑ї річниці беатифікації сестри Марти Вєцкої, яка належала до Згромадження Дочок Милосердя, у львівській Митрополичій базиліці Успіння Пресвятої діви Марії відбулась урочиста Свята Меса зі впровадженням реліквій блаженної сестри Марти. У святкуваннях взяв участь очільник Конференції єпископів України.

Про це пише Львівська архідієцезія.

У святі взяли участь Сестри зі згромадження Дочок Милосердя (шаритки) та отці-місіонери. Ці дві гілки представляють велику Вікентійську родину, засновану св. Вікентієм де Полем у 1625 році. Сьогодні вона налічує близько 4000 членів, які працюють у 86 країнах світу, зокрема в Україні.

Урочистості очолив голова Конференції єпископів РКЦ в Україні єпископ Віталій Скомаровський. Проповідь виголосив архієпископ Мечислав Мокшицький, митрополит Львівський.

Архієпископ послався на свідчення про місце земного спочинку тлінних останків бл. Марти у м. Снятині на Франківщині, де ніколи не бракує квітів і завжди є запалені свічки, де моляться люди різних конфесій і віросповідань, куди приходять просити про заступництво ту, яку за життя називали Матінкою, хоч їй не було й 30 років на момент смерті. Львівський пастир наголосив, що бл. Марта відтворювала своїм життям любов Ісуса до людей і була знаряддям Бога поміж людьми, стала знаком Бога, який і є Любов: «Сьогоднішнє євангельське бачення чудово вписується в історію добровільного полону з любові до Ісуса блаженної Марти Вєцкої, якої реліквії, в 15‑ту річницю беатифікації, ми внесли до нашої катедри. (…) Нехай для нас, які приходимо сюди, присутність реліквій бл. Марти буде нагодою до ревної молитви, щоб і нас міг захопити Ісус, щоб і ми посеред війни стали знаком любові, миру та примирення. Нехай нас підтримує у цьому заступництво блаженної Марти».

Після Святої Меси, під спів акафісту до бл. Марти Вєцкої, можна було вшанувати реліквії цієї блаженної черниці, яка героїчно пожертвувала життям, щоб молодий батько родини не захворів на тиф і яка все своє коротке життя дбала про хворих і нужденних усюди, де перебувала.

Також відбулось урочисте відкриття фотовиставки про бл. Марту Вєцку. Виставка перед митрополичою базилікою буде доступною для перегляду всім містянам та гостям Львова протягом тривалого часу.

Текст: Віта Якубовська

Фото: Олександр Кусий, Віта Якубовська

Схожі новини:

Поширити новину: