Краків: перший день європейського симпозіуму, присвяченого молоді

Як повідомлялося, 20-23 жовтня у Польщі відбувається симпозіум Ради Єпископських Конференцій Європи (ССЕЕ) на тему: «Встань! Христос кличе тебе». Зустріч присвячена душпастирству молоді в наш час. 

Про це повідомляє сторінка Краківської архідієцезії.

Симпозіум об’єднав єпископів та молодь з тридцяти європейських країн. До Кракова також прибули учасники від РКЦ з України: о. Вальдемар Павелець SAC, о. Віктор Білоус, Ірина Назаренко, Єлизавета Чмут і Олена Пономаренко. 

Учасників у санктуарії св. Йоана Павла ІІ на Бялих Можах привітав архієпископ Марек Єндрашевський. Він нагадав, що зустріч мала відбутись у 2020 році, однак, на заваді стала пандемія коронавірусу. Гасло цьогорічної зустрічі говорить про вставання. Слова «Встань! Христос кличе тебе» скеровані до сліпого Вартимея. Знаходимо їх у подіях, що описує євангеліст Марко.  

Ця євангельська зустріч свідчить про те, що потрібно скеровувати повний довіри заклик до Ісуса, вбачаючи у Ньому єдиний порятунок у всіх життєвих труднощах. Потрібно плекати надію, що Христос нас почує та забажає почати з нами спасенний діалог. Варто також у цій справі підтримувати надію в інших членах Церкви. «Врешті, маємо щодня мати досвід віри, яка нас зцілює та дозволяє вірно прямувати за Христом сьогодні», – підкреслив архієпископ Єндрашевський.   

Голова Ради Єпископських Конференцій Європи архієпископ Ґінтарас Ґрушас наголосив на важливості розуміння потреб сучасної молоді, зазначаючи, що кожна молода особа має що сказати дорослим, священникам, сестрам монахиням чи Папі. «Не вдасться слухати молодь, якщо не йдеш з нею в дорозі вулицями світу», – зазначив архієпископ. Звертаючись до молоді, він наголосив, що незалежно від життєвих обставин Христос любить кожну молоду людину, виразом цього є відкупительна смерть Божого Сина на хресті. «Тільки те, що охоплене любов’ю, може бути перемінене. Бог перемінює наші слабкості, недосконалості», – підкреслив митрополит Вільнюса.   

Учасники симпозіуму згодом почули свідчення про особисті відносини з Христом. Першим виступив єпископ-помічник Седлецької дієцезії Ґжеґож Суходольський, який розповів про своє покликання до священства та корисний досвід участі у Світовому дні молоді. Про своє покликання до подружжя розповіли Анна і Рафал Цицонь, які пережили заручини на СДМ у Панамі та підкреслили вплив особистих відносин з Богом на відносини у подружжі та родині.      

Про місіонерку-мирянку вбиту 2017 року в Болівії Гелену Кмець розповіла її старша сестра. Тереза звернула увагу на закривавлене Святе Письмо, яке знайшли в кімнаті Гелени. Це свідчить про те, що Боже Слово, у дослівному та переносному значенні, було дуже близьке її серцю. Вона підкреслила, що померла сестра може бути натхненням для молоді як завжди мати Господа в серці і залишатись нормальною дівчиною, яка мала друзів, хлопця, навчалась, а потім працювала.   

Перший день симпозіуму завершився Святою Месою, яку очолив архієпископ Ґінтарас Ґрушас.

Схожі новини:

Поширити новину: