У київському костелі відкриється виставка ікон на бронеплитах

1 червня о 17:00 у костелі св. Миколая відбудеться відкриття виставки ікон «Духовна звитяга», написаних на бронеплитах в рамках проєкту ArtArmor.

Це духовний напрям проєкту ArtArmor, змістом якого є перетворення бронеплит на ікони – Паноплоїра (Πανοπλοηρά). Цей грецький термін означає прикрашання захисного спорядження зображеннями або іконами. Одну з таких ікон президент України Володимир Зеленський нещодавно подарував Папі Римському Франциску під час свого візиту у Ватикані.

Ікони «Святий князь Володимир Великий», «Святий Апостол Андрій Первозванний», «Архангел Михаїл» вже побували у Михайлівському Золотоверхому монастирі – дуже важливому та символічному місці, оскільки саме тут починалася боротьба за вільну, демократичну та незалежну Україну, коли у святині знайшли прихисток Герої Революції Гідності. 

Тепер ці ікони будуть виставлені в костелі св. Миколая, що також дуже символічно, адже після початку повномасштабного вторгнення рф до України у 2022 році цей храм став волонтерським хабом для лівобережної частини Київщини та пристановищем для людей, яким потрібна була допомога.

За час повномасштабного вторгнення з костелу св. Миколая було відправлено понад 350 тонн гуманітарної допомоги у постраждалі міста України. Священники, віряни, волонтери тут у будь-який час готові підтримати людей, які приходять до них за допомогою, чи то матеріальною, чи духовною. Також, напередодні Дня Києва, в костелі св. Миколая відбувся тренінг надання першої домедичної допомоги для всіх бажаючих. Ці навички є насправді життєво необіхдиними в умовах війни, в якій перебуваємо.

З нагоди Міжнародного дня захисту дітей, 1 червня 2023 року, о 18:00 у храмі св. Миколая відбудеться молитва з дітьми і за дітей, зокрема загиблих, вивезених та постраждалих внаслідок агресії рф.

Крім цього, 1 червня 2023 року, о 17:00, у храмі пройде прес-конференція, під час якої душпастирі представлять «План основних напрямів духовно-соціальної, культурно-освітньої та виховної діяльності костелу святого Миколая з розвитку римсько-католицької громади в м. Києві на 2023-2030 роки».

1 червня 2023 року минає рівно рік, як відповідно до меморандуму, підписаного міністерством культури та інформаційної політики України та римсько-католицькою парафією св. Миколая, костел мали передати парафії з усіма необхідними документами, однак це досі не відбулося. 

Ми розуміємо, що на нашій землі йде запекла війна, і як Римсько-Католицька Церква та парафія робимо все, що можемо, щоб наблизити перемогу. Ми розуміємо, що фінансування відновлення костелу також лімітоване. Тому знову і знову наголошуємо, що жертводавці з інших країн, підтримуючи українців з перших днів повномасштабної війни, готові допомогти у порятунку готичної перлини Києва від руйнації. Для цього потрібно лише одне: виконати зобов’язання, записані в меморандумі.

Віримо, що цей рік стане роком, коли врешті-решт всі домовленості будуть виконані, костел повернуть вірянам, і після реставрації служитиме він окрасою столиці та місцем зустрічі з Богом.

Схожі новини:

Поширити новину: