Отець Вальдемар Павелець про українську участь в СДМ: посли між ровесниками

Представник РКЦ в Україні, що входить до спільного оргкомітету, що займається приготуванням українського паломництва на Світові дні молоді в Лісабоні, поділився думками про те, чому присутність на такому заході є важливою.

«Ми вже точно можемо сказати, що українська молодь братиме участь у Світових днях молоді в Лісабоні», – на цьому наголосив отець Вальдемар Павелець SAC, з комісії душпастирства молоді РКЦ в Україні, який входить до спільного організаційного комітету, що займається підготовкою участі української молоді в цій події. Про те, які труднощі виникають на цьому шляху, він розповів в інтерв’ю для Радіо Ватикану – Vatican News.

Долаючи перешкоди

«Вже на теперішній момент знаємо, що нам вдасться організувати молодь з України, і не тільки з України, але й українську молодь, яка зараз розпорошена по всіх країнах Європи і світу внаслідок війни. Тому ми вже знаємо, що організуємо групи не тільки з України: також українська молодь, яка тепер знаходиться в Італії, в Іспанії, у Франції, в інших країнах, зможе взяти участь у Світових днях молоді у Лісабоні літом цього року», – запевняє о. Вальдемар, визнаючи, що доводиться долати різні труднощі.

Перша виникає з того, що «це молоді люди, які якщо й мають можливість зібрати якісь фінанси, зібрати кошти, то в першу чергу не думають про виїзди, але думають про те, як допомогти своїм ровесникам, які зараз захищають країну». Священник розповів, що організатори від самого початку працюють над цією проблемою, зокрема, вдалося домовитися з Дикастерією в справах мирян, сім’ї та життя про залучення із створеного при ній «Фонду солідарності» коштів на часткове покриття «пакетів учасників» Світових днів молоді. Друга ж проблема пов’язана із триванням воєнного стану, через що юнаки, яким сповнилося 18 років, не зможуть виїхати, і цю проблему станом на тепер неможливо здолати.

Катехизи українською мовою

Говорячи про особливості цьогорічної участі української молоді в подіях у столиці Португалії, о. Вальдемар Павелець зазначив, що триває праця над тим, щоби учасники мали змогу чути переклад українською мовою всіх центральних заходів, щоб зробити їх доступнішими. «Маємо також домовленість з організаційним комітетом у Лісабоні, що українська молодь, яка приїде з України і з інших країн світу, житиме разом, будучи на одній парафії, або на сусідніх парафіях, щоби був нормальний доступ до місць катехизи, які будуть проведені протягом цих світових днів молоді», – зазначив священик.

Представити ровесникам ситуацію в Україні

«Хочемо показати молоді всього світу ту ситуацію, яку зараз переживаємо», – говорить душпастир, відповідаючи на запитання про те, чому потрібно, щоби українська молодь, незважаючи на різні труднощі, таки потрапила до Лісабона. За його словами, «кожна молода людина, яка приїде на Світові дні молоді, – це особливий посол України, що має також репрезентувати існуючу ситуацію через спілкування з молоддю всього світу», а також «передавати достовірну інформацію про те, що на теперішній момент відбувається в Україні під час війни». Отець Вальдемар зазначив, що українська делегація має намір висвітлювати ситуацію і через різні культурні події, через різні виставки, заходи, які мають приблизити молоді всього світу, ту ситуацію, в якій сьогодні живе молодь в Україні.

Схожі новини:

Поширити новину: