Архієпископ Ґаллаґер: ми підтримуємо суверенітет і територіальну цілісність України

Секретар Святого Престолу, відповідальний за стосунки з державами та міжнародними організаціями, дав обширне інтерв’ю для щомісячного єзуїтського журналу «Америка» з нагоди річниці повномасштабної війни в Україні.

Про це пише Vatican News.

Напередодні річниці російського вторгнення в Україну архієпископ Пол Річард Ґаллаґер, секретар Святого Престолу, відповідальний за стосунки з державами та міжнародними організаціями, дав ексклюзивне інтерв’ю для щомісячного єзуїтського журналу «Америка». Відповідаючи на запитання журналіста Джерарда О’Коннелла, він вказав на ядерну загрозу та підкреслив зусилля Папи Франциска та Святого Престолу, щоб сприяти тому, аби покласти край війні, визнаючи, одночасно, що на горизонті ще не видно миру, миру, який, за його словами повинен бути «справедливий», тобто шанувати територіальну цілісність України. Пропонуємо підсумок цього інтерв’ю.

Бачення поточної ситуації та враження від Мюнхенської конференції

Ділячись своїм баченням поточної ситуації на війні, ватиканський дипломат зазначив, що «багато в чому це патова ситуація», коли обидві сторони отримують «невеликі здобутки і невеликі втрати». «Дехто каже, що це дуже схоже на окопну війну часів Першої світової війни», – сказав він і, посилаючись на слова Святішого Отця, виголошені під час загальній аудієнції минулої середи, додав, що «ми повинні докласти всіх зусиль, щоб спробувати знайти спосіб, аби покласти край цій війні».

Архієпископ Ґаллаґер поділився своїми думками про Мюнхенську конференцію з безпеки, що проходила від 17 до 19 лютого 2023 року .«Ця конференція, – зазначив він, – яка була здебільшого присвячена війні в Україні, стала нагодою для демонстрації єдності, демонстрації підтримки і співчуття Україні в цей час. Інша сторона, Росія, була відсутня, і, можливо, тому не було такого обміну ідеями, позиціями та викликами, який міг би бути корисним за цих обставин, але ця конференція поглибила моє прикре усвідомлення серйозності ситуації, небезпек, які постають перед Європою та світом у цей момент».

Очільник ватиканської дипломатії висловив думку, що попри одностайність у засудженні російської агресії з боку політичних лідерів та їхньої рішучості «підтримувати Україну стільки, скільки це буде потрібно», там відчувалось також «приховане занепокоєння щодо ціни цієї солідарності». «Незважаючи на те, що ці люди є рішучими, сміливими та хочуть бути дуже великодушними, – зауважив він, – водночас, очевидно, ці лідери також є політиками, і вони знають, що громадська думка в багатьох країнах Європи ставить під сумнів цю політичну стратегію та стурбована».

Помилкове тлумачення геополітики

Одне із запитань журналіста стосувалося двогодинної промови, яку президент Російської Федерації виголосив 21 лютого та в якій звинуватив Захід у розв’язанні війни й сказав, що це питання виживання Росії. «Говорити, що мова йде про виживання Росії, – це помилкове тлумачення геополітики останніх кількох років. Я насправді не бачу, щоб Росії загрожували перед 24 лютого минулого року», – прокоментував архієпископ Ґаллаґер. Він додав, що, можливо, мала місце опозиція російській політиці та російським стратегіям. «Але я не думаю, що хтось на Заході мав намір нейтралізувати Росію у такий спосіб, – підкреслив він. – Тепер, звичайно, коли вони здійснили це жахливе вторгнення, ситуація зовсім інша».

Ядерна небезпека

На прохання журналіста Джерарда О’Коннелла, Секретар у справах стосунків з державами прокоментував повідомлення про те, що Росія призупиняє свою участь у договорі про стратегічні наступальні озброєння (СНО), зазначивши, що, на його думку, це «дуже погана новина», бо за останні роки відбулася величезна ерозія ядерних конвенцій і договорів, «і це лише ще один цвях, можливо, останній [в домовину]». «Я вважаю, що це означає, що ми повинні старатися відродити структуру, архітектуру ядерного нерозповсюдження, – зазначив він. – Це підкреслює той факт, що ядерний світ є небезпечним світом; це більш непевний світ. Щодо цього, Святий Престол підтверджує нашу відданість баченню без’ядерного збройного світу; ми, очевидно, приймаємо мирне використання ядерної енергії».

Відповідаючи на запитання про ймовірність переростання цієї війни у ядерний конфлікт, архієпископ зауважив, що «ця небезпека існує завжди». «Сподіваюся, що до цього не дійде, – сказав він, – але виключати це не можна. Я знаю, що військові стратеги вважають це дуже малоймовірним, але це не абсолютна річ. Це одне з найбільших занепокоєнь і одна з причин, чому після цієї війни відбудеться певне переосмислення, і люди зрозуміють, що світ стає небезпечнішим через ядерну зброю».

Готовність до тривалої підтримки

Наступне запитання журналіста часопису «Америка» стосувалося вислову президента США Джо Байдена про те, що Сполучені Штати підтримуватимуть Україну в цій війні «стільки, скільки буде потрібно». «Чи ви вважаєте, що це призведе до ескалації конфлікту?» – запитав журналіст. «Я не думаю, що взяти на себе зобов’язання на “стільки, скільки потрібно” обов’язково є ескалацією, –відповів він. – Це політичне та матеріальне зобов’язання щодо підтримки українців. Це свідчить про те, що президент Байден вірить, що це буде тривала війна, і є багато тих, хто поділяє таку точку зору. Я не думаю, що це саме в собі є фактором ескалації».

Суверенітет і територіальна цілісність України

«У попередньому інтерв’ю зі мною ви сказали, що Святий Престол підтримує територіальну цілісність України. Така позиція залишається незмінною?» – таким було наступне запитання, на яке очільник ватиканської дипломатії відповів: «Ми підтримуємо суверенітет і територіальну цілісність України. Водночас ми визнаємо волю і свободу українського народу до свого самовизначення. Це не означає, що президент Зеленський і його уряд не можуть ухвалювати рішення щодо миру, оскільки це їхня справа. Але наша позиція полягає в тому, що тут і повсюди ми завжди захищатимемо суверенітет і територіальну цілісність цієї країни».

Похитнувся міжнародний порядок

Багато аналітиків, як зазначив Джерард О’Коннелл, вважають, що ця війна похитнула міжнародний порядок. Погоджуючись з таким твердженням, архієпископ Ґаллаґер додав, що було скомпрометовано те, що зветься «порядком, заснованим на правилах у міжнародних відносинах», і з’явилася надзвичайно небезпечна тенденція «дотримуватися правил, коли вони є вигідними», тобто не дотримуватися зобов’язань, взятих на себе у минулому.

Зв’язки з обома сторонами

Відповідаючи на запитання про те, чи Святий Престол продовжує підтримувати зв’язки з обома сторонами війни, архієпископ Пол Річард Ґаллаґер дав ствердну відповідь. Говорячи про зв’язки з Україною, він пригадав, що минулими днями до Ватикану прибула група українських парламентаріїв. «Ми продовжуємо контакти через нунція в Києві та через посла України при Святому Престолі тут, – зазначив він. – Що стосується російської сторони, то маємо нунція у Москві, і маємо контакти з послом Росії при Святому Престолі тут. У російському випадку справа не виходить за межі цього, але певні контакти існують».

Про можливість візиту Папи до України

В інтерв’ю йшлося також про можливість візиту Святішого Отця до України. «Папа Франциск заявив, що поїде до Києва, лише якщо зможе поїхати до Москви. Чи це залишається незмінним?» – запитав журналіст. «Так, це ідеальний сценарій Папи, але наразі про це не йдеться. Українці постійно повторюють своє запрошення, але запрошення з Москви не надходить», – відповів дипломат.

Джерард О’Коннелл запитав також, чи можливо, щоб Папа поїхав до Києва, не їздячи до Москви. «Я вважаю, що це можливо, – ствердив його співрозмовник, – але постає інше питання, чи буде це ефективним у тому ключі, якого бажає Папа від можливого візиту. Я не думаю, що він хоче, щоб візит був просто жестом чи символом, попри те, що візит для підбадьорення людей, виявлення солідарності з ними та співчуття до їхніх страждань, має свою цінність. Я думаю, що Папа хоче сказати: “Я хочу відвідати обидві сторони цього конфлікту в той час, коли мій візит матиме ключове значення для вирішення цієї жахливої війни”. І я вважаю, що на даний момент таких умов і такої ситуації не існує».

Трудитися задля справедливого миру

«Що ви кажете тим людям, які говорять, що потрібно, щоб негайно був мир, слід припинити війну, а інші кажуть, що насправді це буде на шкоду Україні, тому що це означатиме припинити озброювати Україну?» – таким було чергове запитання журналіста. «Ну, це залежить від обставин, – відповів архієпископ. – Ми кажемо трудитися задля миру й трудитися задля справедливого миру». «А що означає для вас справедливий мир у цій ситуації?» – уточнив Джерард О’Коннелл. «Справедливий мир, означав би вихід росіян з території України. Так, мир означав би припинення військових дій, і мир передбачає певний обсяг переговорів для досягнення домовленості або принаймні перемир’я», – ствердив очільник ватиканської дипломатії.

На завершення журналіст єзуїтського часопису вказав на те, що приєднання Фінляндії та Швеції до НАТО може означати для Росії більшу загрозу. У цьому контексті журналіст запитав архієпископа Ґаллаґера, чи, на його думку, російський лідер погано розрахував. «Я приймаю той аргумент, що він розраховував на порівняно швидку перемогу на початку війни, – відповів він. – Після цього були різні прорахунки, але я залишу це вирішувати генералам. Так, я вважаю, що був прорахунок. Я не думаю, що він колись припускав, що через 12 місяців все ще воюватиме, хоча я особисто не вірю, що Росія зможе підкорити український народ, навіть якщо би він і досягнув більших військових успіхів».

Схожі новини:

Поширити новину: