Єпископ Кава семінаристам: ваше «fiat» має звучати кожного дня

8 грудня 2022 року, в урочистість Непорочного Зачаття Пресвятої Діви Марії, за давньою традицією Церкви, семінаристи третього курсу львівської Вищої духовної семінарії св. Йосифа отримали священницький одяг – сутану.

Про це повідомляє Львівська архідієцезія з посиланням на CREDO.

Святу Месу в каплиці семінарії очолив єпископ-помічник Львівської архідієцезії Едвард Кава у співслужінні з ректором семінарії отцем Петром Бжеським, вихователями, викладачами та настоятелями парафій, з яких походять семінаристи Любомир Льонда (Луцьк) і Павло Бечкало (Сокаль).    

У проповіді єпископ Кава, звертаючись до семінаристів, сказав: «Дуже важливо, щоби ви, приймаючи цю зовнішню ознаку приналежності до Церкви і духовного стану, були готові разом із сутаною прийняти і те, що тепер ви є Божими слугами. «Я служу Богові й хочу бути Йому відданим та цілковито присвятити себе Йому» – це рішення має бути у ваших серцях. Це не має бути рішенням когось із нас. Це ваше «fiat» має звучати кожного дня, коли ви одягаєте цей одяг. Сутана це не якась уніформа – це знак приналежності до Бога».

На завершення єпископ додав: «Бачимо, що триває війна не лише мілітарна, але й духовна. Вона спрямована на одне: щоби люди втомилися, зневірилися і розчарувалися в Бозі. Але навіть у цьому хаосі ми можемо бути як Марія, яка своїм «так» повернула те, що втратила Єва. Марія це зробила для нас усіх. Тож, брати, завжди кажіть Богові «так». Не думайте «чи я зможу, чи впораюся», – це не Божі думки. Важливо бути готовим служити Богові».

Після Літургії Слова єпископ поблагословив духовний одяг. За традицією, сутани семінаристам допомагали одягнути настоятелі їхніх парафій, а перед тим співбрати-семінаристи відрізали ножицями їхні краватки на знак завершення світського життя.

Після Святої Меси семінаристів вітали їхні співбрати і, згідно з давньою традицією, стаючи на одне коліно, цілували останній ґудзик на їхніх новеньких сутанах.

Текст: Віта Якубовська

Фото: Олександр Кусий

Схожі новини:

Поширити новину: