Археологи дослідили костел Святої Трійці на Волині

Експедиція провела дослідження костелу Святої Трійці у місті Любомль на Волині. Храм вважається найдавнішим у цьому регіоні. Дослідникам вдалося дослідити структуру фундмаментів та виявити затоплені крипти з ймовірними підземними ходами.

Про це повідомило інформаційне агенство «Конкурент», посилаючись на повідомлення очільника Волинської археологічної експедиції Віктора Баюка.

Експедиція згідно наявних кваліфікаційних документів провела розвідкові археологічні дослідження найдавнішого костелу Волині – храму Святої Трійці 1412 року побудови у місті Любомль Волинської області. Роботи проведено Охоронною археологічною службою України Інституту археології НАН України разом із Волинським національним університетом імені Лесі Українки та Волинським регіональним підрозділом Спілки археологів України за підтримки Луцької дієцезії Римсько-Католицької Церкви та настоятеля парафії Святої Трійці отця Яна Бураса на замовлення ГО «Спадщина майбутнього».

Трьома розвідковими зондами встановлено структуру фундаментів та глибину їх залягання у найдавнішій частині храму 1412 року та додаткового об’єму споруди 1731 року побудови, а також структуру підмурівків цегляної дзвіниці 1764 року побудови.

Особливо цікавим є спосіб будівництва первісного храму: потужний цегляний фундамент стоїть на масивних кам’яних підмурівках, які опущені у щільну материкову глину. У культурному шарі поруч споруд виявлено велику кількість керамічної неполив’яної черепиці, кераміку та інші матеріали часу побутування споруди, поруч храму засвідчено також сліди масштабного цвинтаря.

Після опрацювання результатів досліджень буде надана предметна вихідна інформація для розробки проєкту реставрації пам’ятки.

Крипти храму з імовірними підземними ходами на даний час затоплено, тому їх повне дослідження відкладено.

Слід відзначити, що робота студентів історичних спеціальностей Волинського національного університету із дослідження найдавніших споруд Волині здійснюється в рамках реалізації проєкту навчання з елементами дуальної освіти та є унікальним досвідом здобуття професії.

Схожі новини:

Поширити новину: