Папа до митців: сьогодні потребуємо більшої людяності

Звертаючись до учасників пісенного Різдвяного конкурсу, Святіший Отець наголосив на характерних рисах Христового Різдва та значенні музики у сьогоднішніх обставинах.

Про це пише Vatican News.

14 жовтня 2022 р., Папа Франциск прийняв на аудієнції організаторів та учасників пісенного конкурсу Christmas Contest, який проводиться під патронатом Папської фундації Gravissimum Educationis, що займається підтримкою освіти та виховання. Даний пісенний конкурс є нагодою для окремих осіб і музичних колективів представити власний музичний твір на тему Різдва, в рамках його проведення відбуваються ініціативи солідарності. У своєму вітальному слові Святіший Отець подякував всім організаторам конкурсу, відзначаючи його добрий намір популяризувати цінності життя, любові та миру.

Оригінальність супроти копіювання

Звертаючись до учасників конкурсу Папа порадив їм не копіювати великих «зірок» шоу-бізнесу, закликаючи не йти за шаблонами успіху, а залишатися собою, бути оригінальним та креативним. У цьому контексті він закликав не повторювати поширені стереотипи про «пересолоджене Різдво», яке не має нічого спільного з народженням Ісуса у Вифлеємі та його значенням для сучасного людства. «І перш за все старайтеся, щоб в основі ваших творів лежав подив: ми втратили почуття подиву і повинні повернути його; в основі має бути подив, подив перед обличчям немислимого: Бога, який стає тілом, Який стає безпорадною дитиною, народженим від Діви в печері, і Який мав замість колиски мав ясла для тварин. Подив. Якщо не відчувається подив, пісня не промовляє до серця, вона не говорить», – зауважив Святіший Отець.

Простота Різдва, яка пропонує сенси

Продовжуючи тему Христового Різдва, Папа виокремив рису простоти, яка не є тривіальністю, вказуючи на зміст відомої різдвяної пісні святого Альфонса Марії де Ліґуорі Ти сходиш від зір. «Різдво просте, але не банальне. Пісні святого Альфонса, такі як Ти сходиш від зір, прості, але красиві та сповнені сенсу, вони продовжують торкати нас і живити віру народу Божого. І це не сентиментальність: це більше, це те, що випливає зсередини, це справжнє», – зазначив Святіший Отець.

Музика на службі миру та людяності

Папа Франциск вказав митцям, що завдяки креативному стилю подиву та простоти, вони можуть зробити свій внесок у справу миру, що є великим даром, який Бог хотів дати світу з народженням Свого Сина. «В останні місяці в Європі та світі наростає гуркіт війни. Значно. Будь ласка, не піддаваймося на цей шантаж! Не потрапляймо в цю пастку! Ми продовжуємо мріяти про мир і працювати заради миру, сіючи зерна братерства та соціальної дружби. Простягнута рука: завжди простягнута рука. Ви робите це за допомогою музики, і це є дуже цінним, тому що музика є універсальною мовою, яка долає кордони та бар’єри», – зазначив Святіший Отець.

Крім того, музика має неоціненне значення у вихованні та гуманізації. «Музика олюднює, а виховувати, по суті, означає олюднювати. Наскільки ми маємо сьогодні потребу ставати людянішими! Адже для цього Бог став людиною, щоб розділити з нами цей шлях», – підкреслив Папа Франциск.

Схожі новини:

Поширити новину: