Українські видавництва на Ярмарку католицької книги у Варшаві

Від 29 вересня до 2 жовтня у Варшаві відбувається XXVII Ярмарок католицької книги. Також запрошені католицькі видавці з України.

До участі у заході українських католицьких видавців запросив голова польської Асоціації католицьких видавців о. Роман Шпаковський SDB. Завдяки йому три католицьких видавництва змогли безкоштовно взяти участь у ярмарку та представити свою діяльність.

На відкритті Ярмарку католицької книги було зачитано лист президента Польщі Анджея Дуди до учасників. Цього року їх нараховується 140, серед яких близько 10 учасників з України та Білорусі. «Цьогорічній нашій зустрічі католицьких видавців особливим чином товаришує заклик до спільної молитви про мир. Ми всі переживаємо важкий час. За нашим східним кордоном точиться війна. Україна бореться та захищає свою свободу та територіальну цілісність. Ми всі прагнемо, щоб якнайшвидше закінчилась війна. Але розуміємо, що умовою тривалого справедливого миру є перемога над агресором та абсолютна перемога принципів міжнародного права», – підкреслив президент Польщі.

Він також зазначив, що католицькі видавці покликані не лише розвивати польську культуру, а й стати на захисті прав людини та пробуджувати сумління.

До учасників звернувся також ординарій Київсько-Житомирської дієцезії єпископ Віталій Кривицький SDB. Він подякував за всіляку допомогу для українського народу, для біженців та постраждалих від війни, а також за запрошення до участі в ярмарку. Єпископ наголосив на важливості літератури в житті людини та суспільства. «Можливо, наших католицьких видавців цього року, з багатьох причин, не багато. Ми цього року друкуємо менше книг, або взагалі їх не видаємо. Ми зараз пишемо книги. Пишемо про війну та мир, і для нас це не абстрактне поняття», – зазначив Кривицький.

Під час ярмарку багато учасників та гостей заходу спілкувались з єпископом Кривицьким і представниками українських католицьких видавництв, цікавлячись ситуацією в Україні та виражаючи солідарність.

Цього року до Варшави приїхали представники трьох католицьких видавництв з України: Видавництво Святого Павла, «Clara Studio» та «Кайрос».

«Для нас це визнання та вираз пам’яті, а також велика честь бути тут, де представлені католицькі видавництва з усієї Польщі. Це новий досвід, нові ідеї та ознайомлення з працею видавництв у Польщі», – розповідає Лариса Кравець з мультимедійної студії «Clara Studio» з Вінниці. На стенді представлена духовна література для дорослих та дітей, молитовники та Святе Письмо українською мовою, на сайті видавництва та каналі YouTube представлений відеоряд відео та програм для дітей. Ця продукція може стати в нагоді для українців, які зараз тимчасово проживають у Польщі. Також на стенді представлений Youcat для дітей українською, який повністю відповідає польському виданню та може стати в нагоді для катехитів.

Директор Видавництва Святого Павла о. Маріуш Кравєц SSP зі Львова наголосив на важливості участі українських видавців у такому заході в Польщі. «Тут дуже відчутна підтримка зі сторони організаторів та учасників. Дуже часто люди цікавляться нашою ситуацією та запитують багато про Україну. Участь у цьому заході – це свідчення про нашу працю як видавців. Я часто кажу, що книга зараз має велике застосування. Сьогодні можемо передати книги людям, які не мають електрики, які не можуть читати зі своїх смартфонів. Книга має силу духовної підтримки».

Ярмарок католицької книги – це найбільший у Польщі загальнодержавний захід, що єднає видавців релігійної літератури. Тут представлені публікації церковних видавництв, які діють при чернечих згромадженнях, та книги на релігійну тематику світських видавців. Цього року представлено майже 10 000 видань.

Фото: Маріуш Кравєц SSP, Ірина Рудь

Текст: Маріуш Кравєц SSP

Схожі новини:

Поширити новину: