Італія: на Сицилію прибули сироти з Краматорська та Маріуполя

Група дітей і підлітків віком від 4 до 17 років, що походять із сиротинців Маріуполя та Краматорська, знайшла тимчасовий притулок на півдні Італії. Гуманітарну операцію координувала Спільнота Папи Йоана ХХІІІ.

Про це пише Vatican News.

Із багатостраждальної Донеччини, де тривають запеклі бої, 63 дитини та підлітки, а разом з ними – ще 21 особа, між якими опікуни та вихователі разом зі своїми дітьми, прибули цими днями до Італії в рамках гуманітарної операції, яку координувала італійська громадська організація Спільнота Папи Йоана ХХІІІ. Кілька тижнів перед від’їздом до Італії ці діти та підлітки знайшли притулок на Львівщині.

Як зазначається у прес-релізі, евакуація відбулася за участі мережі організацій «Stop the war now» і за сприяння Міністерства закордонних справ Італії та дипломатичної мережі в Україні та Польщі. З логістикою допомогли польська профспілкова організація та італійська політична партія. Тепер малолітні біженці розміщені в містах Трапані, Модіка, Катанія та Алькамо на південноіталійському острові Сицилії.

Генеральний секретар Спільноти Папи Йоана ХХІІІ Джанп’єро Кофано розповів, що діти перебуватимуть в Італії необхідний час. Звертаючи увагу на те, що до проведення гуманітарної акції були залучені релігійні, політичні та профспілкові організації, він зазначив, що це було в дусі їхнього засновника Слуги Божого о. Оресте Бенці, який навчав шукати те, що поєднує, а не те, що розділяє.

Відповідаючи на запитання про те, чи ці діти будуть усиновлені, а чи повернуться на батьківщину, Джанп’єро Кофано підкреслив, що Спільнота Папи Йоана ХХІІІ не займається міжнародними усиновленнями. Йдеться виключно про прийняття у дитячих будинках сімейного типу, якими вони опікуються. «Ми не говоримо про усиновлення також і тому, що з українською владою в нас була чітка розмова: діти приймаються на необхідний час. Якщо завтра настане мир, то я готовий привезти їх на батьківщину. Водночас, якщо в короткостроковій перспективі не настануть безпечні умови, ми готові приймати їх в Італії стільки, скільки це буде необхідним», – сказав він, зауваживши, що багато з цих дітей пережили великі потрясіння, адже походять з Краматорська та Маріуполя.

Ділячись думками про перші враження дітей, Джанп’єро Кофано зазначив, що вже під час переїзду через кордон діти гралися та усміхалися. «Вони поводилися як і наші діти, коли беруть участь у поїздці. Вони вже почали говорити перші слова по-італійськи. Вони насправді щасливі, що вирушили в цю подорож», – сказав Генеральний секретар Спільноти Папи Йоана ХХІІІ.

Схожі новини:

Поширити новину: