Карітас Польщі: підсумки трьох місяців підтримки українців

Допомога, надіслана в Україну та підтримка біженців, які прибули до країни – це два напрямки діяльності Карітас Польщі на підтримку тих, хто страждає від наслідків повномасштабної російської агресії.

Про це пише Vatican News.

Минають сто днів, відколи світ потрясла новина про широкомасштабне вторгнення російської армії в Україну, випереджене масовими ракетними обстрілами. Війна забрала вже десятки тисяч життів, скалічила долі мільйонів людей. Але також викликала хвилю солідарності, як всередині країни, так і за її межами, зокрема, серед сусідів. Серед них – Польща, яка прийняла значну частину біженців. Представник Карітас Польщі Мацєй Дубіцкі нещодавно представив дані про допомогу, яку ця організація надає постраждалим від війни як в Україні, так і тим, які знайшли притулок у Польщі.

Допомога постраждалим в Україні

Якщо йдеться про зовнішній вимір, то Карітас Польщі переслала партнерським організаціям Карітас України та Карітас-Спес України фінансову допомогу на суму пів мільйона злотих, натомість речового забезпечення передано на суму понад 140 мільйонів злотих. Загалом, це приблизно 20 тисяч тон вантажів з продуктами, засобами гігієни, медичними засобами, генераторами, тощо.

Крім того, важливим аспектом є налагодження логістики, співпрацюючи із західними партнерами, докладаючи зусилля для того, щоби швидкість доставки гуманітарних вантажів була якнайбільшою. Зокрема, на території Карітас Любельської архидієцезії організовано транскордонний хаб. Завдяки цьому є можливість полагодити митні формальності заздалегідь.

Проводиться також акція «Пакунок для України», в рамках якої до українських міст надсилаються вантажі найнеобхідніших продуктів, які закуповують і передають до Карітас парафіяльні спільноти по всій території Польщі. Вартість одного такого пакунка приблизно 300-400 злотих, й уже відправлено понад 30 тисяч таких наборів.

Підтримка тих, хто прибуває до країни

Після початку війни структури Карітас у Польщі перейшли в режим надзвичайної ситуації. Насамперед, зусилля були спрямовані на забезпечення житлово-побутових потреб біженців. Також організовано перевезення, психологічну та юридичну допомогу, організовано спеціальні простори для матерів з дітьми. Дієцезальні осередки створити понад 300 робочих місць для біженців. Все це не було би можливим без допомоги 20 тисяч волонтерів. Приблизно 2,5 тисячі дітей отримали освітню підтримку. Осередки Карітас у Польщі прийняли приблизно 700 дітей і опікунів з евакуйованих сиротинців і реабілітаційних закладів.

Для забезпечення усесторонньої підтримки, на території країни відкрито 20 Осередків допомоги мігрантам і біженцям, де надається безкоштовна психологічна допомога, проводяться курси з вивчення мови, надається посередництво в працевлаштуванні. Крім того, налагоджується співпраця з інституціями самоврядування, державними органами та діловими колами.

Схожі новини:

Поширити новину: