Польща: відкриття Центру католицько-юдейських відносин

Наукові дослідження, публікації, міжнародні симпозіуми, конференції, дискусії, а також культурні заходи та налагодження стосунків між студентами з Польщі та Ізраїлю – основні завдання Центру католицько-юдейських відносин ім. Авраама І. Гешеля при Люблінському католицькому університеті, інавгурація якого відбудеться 17 жовтня – повідомив ректор Люблінського католицького університету Йоана Павла ІІ о. проф. Мирослав Каліновський.

Ректор Люблінського католицького університету зазначив, що робота над створенням Центру триває вже кілька місяців. Центр буде працювати в структурі університету. «Ми плануємо, що окрім наукової діяльності та досліджень історії, культури, спільної спадщини та міжрелігійного діалогу, будуть розроблятися також соціальні та культурні проєкти. Стратегічним питанням є залучення молоді з Польщі та Ізраїлю, взаємні візити та заходи за їх участю. Ми хочемо, щоб ця діяльність була широко присутня в інтернет-просторі», – зазначив о. проф. Каліновський.

Він повідомив, що директором Центру буде о. проф. Мирослав Врубель, керівник секції біблійних наук Люблінського католицького університету, серед іншого – перекладач Арамейської Біблії, дослідник рабинської літератури, що отримав ступінь доктора біблійних наук у Біблійній школі в Єрусалимі.

Функцію заступників директора виконуватимуть д-р габ. інж. Вітольд Мендиковський та о. д-р Павел Ритель-Андріанік. Перший — історик, політолог і архівіст, спеціалізується, зокрема, на історії польських євреїв і Голокосту. У свою чергу о. Ритель-Андріанік – біблеїст і сходознавець, що отримав ступінь доктора біблійних наук і археології в Studium Biblicum Franciscanum в Єрусалимі та ступінь доктора східних наук (з юдаїки та вивчення івриту) в Оксфордському університеті.

Ректор Люблінського католицького університету повідомив, що подробиці функціонування Центру будуть представлені 17 жовтня під час конференції, яка відбудеться в Люблінському католицькому університеті. В ній візьмуть участь, зокрема, Латинський Патріарх Єрусалиму архієпископ П’єрбаттіста Піццабалла, Голова Конференції єпископату Польщі архієпископ Станіслав Гондецький та проф. Сюзанна Гешель, донька Авраама І. Гешеля. Буде представлено склад почесного комітету, до якого увійшов, зокрема, рабин Авраам Скурка.

Фото: Katolicki Uniwersytet Lubelski Jana Pawła II

Схожі новини:

Поширити новину: