Папа: сьогодні багато людей потребують Євангелія, не тільки на місійних теренах

Про важливість відкритості на новизну, поєднаної з вірністю харизмі, говорив Папа Франциск, приймаючи представників чернечого згромадження, яке постало внаслідок злиття двох різних спільнот.

Про це пише Vatican News.

«Досі існує багато людей, які потребують Євангелія, не лише на так званих “місійних теренах”, але також і на старому і втомленому Заході», – сказав Папа Франциск, приймаючи у понеділок, 8 травня 2023 року, представників Згромадження Святого Духа під покровом Непорочного Серця Марії. Аудієнція відбулася у контексті відзначення 175-річчя перезаснування цього згромадження, яке постало внаслідок злиття у 1848 році двох спільнот: заснованого 1703 року Згромадження Святого Духа і заснованого 1841 року Товариства Пресвятого Серця Марії. Це стало спонукою для Святішого Отця поділитися деякими думками про особливість такої спільноти, взявши за основу слова з пророка Ісаї: «Ось творю нові речі». На його думку, вони «дуже добре відображають деякі фундаментальні цінності», якими є мужність, відкритість і вручення себе Святому Духові, щоби «Він створив нову річ».

«Так», завдяки якому Дух творить щось нове

Скерувавши думку до «першого заснування», Папа Франциск вказав на те, як молодий диякон, разом з дванадцятьма товаришами із семінарії, прислухавшись до спонуки Святого Духа, відважно кинувся «в неочікувану пригоду». Він відмовився від перспективи «спокійного майбутнього», адже міг стати священиком із заможної родини, задля місії, «яку ще потрібно було відкрити, наражаючись на відмови, нерозуміння та протистояння, маючи дуже слабке здоров’я, що призведе до передчасної смерті, ще перед тим, як побачить повне здійснення своєї мрії». Однак, його слухняність Святому Духові перетворила численні непередбачувані обставини в «сміливі “так”, завдяки яким Бог щоразу розпочинав щось нове у ньому, а через нього – в інших». «Його приклад знайшов підтвердження у співбратах, які продовжували його справу, готові відповідати на нові знаки часу, прийнявши спочатку служіння вбогим семінаристам, згодом – народні місії, і врешті – також і місіонерське звіщення в різних частинах світу, не давши себе залякати релігійними переслідуваннями, викликаними французькою революцією», – зазначив Святіший Отець.

Відкритість на виклики братерства

Переходячи до «перезаснування» у 1848 році, Папа зауважив, що Святий Дух спонукав згромадження «ділитися всіма плодами його минулого за нових обставин», спонукавши об’єднатися з іншою спільнотою. Це також були місіонери, але з іншою історією. «Щоб зробити це, необхідно, без сумніву, подолати страхи та заздрість, і брати з обох спільнот прийняли виклик, об’єднавши свої сили та поділившись усім, що мали, давши новий початок», – сказав Святіший Отець, підкресливши, що сьогодні ми бачимо, що Боже провидіння «винагородило їхню великодушну та відважну слухняність Святому Духові», адже оновлене згромадження служить у 60 країнах на п’яти континентах, нараховуючи понад дві з половиною тисячі членів.

«Завдяки своїй готовності змінюватися та своїй витривалості ви залишилися вірними духові початків: євангелізувати вбогих, приймати місію там, куди ніхто не хоче йти, віддавати в служінні перевагу найпокинутішим, шанувати народи й культури, формувати місцеве духовенство й мирян задля цілісного людського розвитку, а все це – у братерстві й простоті життя та в постійності у молитві», – сказав Папа, додаючи, що ця «відкрита та шаноблива» харизма є особливо цінною сьогодні у світі, «в якому живим і невідкладним є виклик міжкультурності та включення, як у Церкві, так і поза нею». З цього випливає заохочення не відмовлятися від цієї мужності та внутрішньої свободи, бо ще багато людей потребують Євангелія, й не лише на «місійних теренах».

Схожі новини:

Поширити новину: