Церква в Польщі: допомога Україні впродовж року російського вторгнення

Фото: Лицарі Колумба в Польщі

126 мільйонів євро допомоги для України, пожертви загальною сумою в 53 мільйони євро, 74 мільйони євро на допомогу українцям, прийом біженців в приватних, чернечих та парафіяльних будинках, розподіл допомоги, запропонованої іншими країнами – це результат рекордних зборів коштів та речей, а також допомоги, що надала Церква в Польщі жертвам російського вторгнення в Україну впродовж року.

До допомоги, що надає Церква в Польщі від імені Конференції Єпископату залучені Карітас Польщі, а також дієцезії, чернечі ордени, парафії, спільноти, католицькі рухи, волонтери, родини та звичайні громадяни. «Цей рік показав надзвичайну рішучість поляків у всілякій допомозі жертвам цієї війни», – сказав о. Лешек Ґенсяк SJ, речник Конференції Єпископату Польщі.

Масштаби реальної допомоги Україні важко підрахувати і на практиці вони значно перевищують ті суми, що надаються як офіційні.

Допомога біженцям

Починаючи від 24 лютого 2022 року польський кордон перетнули понад 8,5 млн біженців з України. Їх приймали в різних місцях – у готелях, пансіонатах, у чернечих та парафіяльних будинках, а часто – також й в приватних. Карітас Польщі надав допомогу близько 2 мільйонам біженців з України. У Польщі постійно діють 32 Центри допомоги мігрантам та біженцям, які у 2022 році надали підтримку десяткам тисяч громадян України. Станом на сьогодні «Лицарі Колумба» створили вісім центрів милосердя в польських парафіях. За їхніми оцінками, через ці місця пройшло близько 300 тисяч людей. Загальний обсяг допомоги важко підрахувати, оскільки в місяці найбільшого напливу українських біженців багато будинків і організацій не вели облік прийнятих людей, часто використовуючи всі можливості, щоб прийняти нужденних.

Фото: Конференція вищих настоятельок жіночих чернечих згромаджень Польщі

Посилки для України

Організації, приватні особи, компанії, парафії та чернечі ордени від початку повномасштабної війни надіслали в Україну сотні тисяч пакунків з допомогою. Складені із пожертв, зібраних під час спеціальних зборів у школах, монастирях, магазинах і церквах, посилки одна за одною відправлялися всіма можливими видами транспорту – організованими зокрема й завдяки роботі волонтерів, які возили допомогу в Україну на особистих автомобілях.

До кінця 2022 року Карітас Польща відправив в Україну близько 1000 вантажівок із пожертвами. У рамках акції «Посилка для України» Карітас відправив понад 83 тис. посилок з базовою гуманітарною допомогою на суму понад 6 мільйонів євро. В свою чергу «Лицарі Колумба» пожертвували 150 тис. продуктових посилок на суму майже 3 мільйони євро. До допомоги також долучилася Асоціація Польських Мальтійських Лицарів – вартість наданої ними допомоги становить понад 21 млн євро.

Фінансова допомога

У день початку повномасштабної війни голова Конференції Єпископату Польщі архієпископ Станіслав Гандецький виступив із зверненням, у якому висловив свою солідарність з українським народом і запевнив у своїх молитвах і готовності допомогти українцям. 27 лютого та 2 березня відбулися збори допомоги для України. Станом на сьогодні на допомогу Україні з коштів Команди Допомоги Церкві на Сході Конференції Єпископату Польщі надано понад 360 тис. євро.

Фото: Лицарі Колумба в Польщі

Невдовзі після початку повномасштабної війни Папська Асоціація «Допомога Церкві в потребі» передала Україні пакет гуманітарної допомоги в розмірі 1 млн євро, а згодом ще 300 тис. євро. Карітас Польщі звернувся з закликом про допомогу Україні до міжнародного Карітас, який включає 160 відділень Карітас в усьому світі. У відповідь на цей заклик було зібрано понад 2 мільйони євро, і допомога надалі продовжує надходити. Протягом 36 годин після російського вторгнення в Україну в лютому 2022 року Вища рада «Лицарів Колумба» виділила 1,5 мільйона доларів гуманітарної допомоги та створила Фонд солідарності з Україною. Загалом «Лицарі Колумба» зібрали на гуманітарну допомогу близько 20 мільйонів доларів.

Польське духовенство в Україні

В Україні працює понад 250 польських священиків (у тому числі 4 єпископи) і понад 150 монахинь. Вони керують будинками престарілих, будинками одиноких матерів, притулками для бездомних, дитячими будинками тощо. Після російського вторгнення в Україну їхня робота значно розширилася. Вони займаються всілякою допомогою постраждалим від бойових дій – допомагають внутрішньо переміщеним особам, надають притулок людям, чиї будинки були зруйновані, керують пунктами видачі допомоги, розносять пожертви літнім та самотнім людям.

Польські сестри складають 40% від усіх монахинь, що працюють в Україні. Щодня вони обслуговують понад 150 місць. У понад 1000 домів різних орденів у Польщі та Україні монахині надавали допомогу постраждалим від війни. Тільки за перший місяць майже 150 жіночих релігійних конгрегацій допомогли майже 18 000 жінок.

Звернення і молитва

Від початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну Церква в Польщі долучається до матеріальної та духовної допомоги постраждалим. 24 лютого 2022 року Голова Конференції Єпископату Польщі архієпископ Станіслав Ґондецький вперше звернувся до вірних із запевненням у молитві за Україну та готовності допомогти. В парафіях по всій Польщі було організовано два загальнонаціональних збори і допомога постійно збирається та надсилається в Україну через Карітас Польща, Карітас усіх польських дієцезій, релігійні згромадження та спільноти.

3 березня 2022 року архієпископ Ґондецький написав листа Патріарху Московському і всієї Русі Кирилу з проханням вплинути на Володимира Путіна для припинення військових дій. Наприкінці березня 2022 року до Польщі прибув Вселенський Константинопольський Патріарх Варфоломій І, який відвідав прибулих сюди біженців та висловив вдячність за надану їм допомогу. У середині травня в Україну вирушили архієпископ Станіслав Ґондецький, примас Польщі архієпископ Войчех Поляк і митрополит Люблінський архієпископ Станіслав Будзік.

За допомогу Україні полякам подякував Папа Франциск: «Я також хочу подякувати полякам за всю ту допомогу, яку вони несуть українському народу», – сказав Святіший Отець.

Фото: Лицарі Колумба в Польщі

День першої річниці війни 24 лютого 2023 року, за рішенням голови Конференції Єпископату Польщі, є днем ​​солідарності та молитви за Україну, а в неділю, 26 лютого, заплановано черговий загальнонаціональний збір для допомоги України в усіх церквах Польщі.

Схожі новини:

Поширити новину: