Папа молиться за священника, вбитого в Нігерії. Fides: 2022 року вбито 18 душпастирів

Папа Франциск під час зустрічі з прочанами згадав про священника, який минулої неділі був убитий в Нігерії. Протягом минулого року насильницькою смертю загинули 18 осіб, залучених у душпастирство.

Про це пише Vatican News.

«Прошу вас усіх молитися разом зі мною за отця Айзека Ачі з дієцезії Мінни, що на півночі Нігерії, убитого минулої неділі в парафіяльному будинку. Як же багато християн зазнають насильства: молімося за них!» – із таким закликом Папа Франциск звернувся до учасників загальної аудієнції в середу, 18 січня 2023 року, вітаючи англомовних прочан.

Трагедія, про яку згадав Святіший Отець, сталася в місцевості Кафін-Коро, що в регіоні Пайкоро на півночі країни. Згідно з даними нігерійської поліції, о. Айзек, настоятель парафії святих Петра і Павла, помер внаслідок пожежі в парафіяльному будинку, який запалили бандити під час невдалої спроби проникнути в приміщення на світанку 15 січня. Його помічник о. Коллінс був поранений із вогнепальної зброї під час спроби втекти й був госпіталізований.

Fides: вірні покликанню серед ситуації нестабільності

У той час, як вже відкрито сумну цьогорічну статистику про загибель душпастирів, інформагентство «Fides» наприкінці минулого року оприлюднило свій традиційний рапорт про душпастирських співробітників, які загинули насильницькою смертю протягом 2022 року. Згідно із зібраними даними, в світі були вбиті 18 таких осіб: 12 священників, 1 чернець, 3 черниці, семінарист і мирянин.

Сумний рейтинг очолює Африка, де загинули насильницькою смертю 7 священників і 2 черниці. Далі слідує Латинська Америка, де були вбиті 4 священники, чернець, черниця, семінарист і мирянин. Ще однин священник був убитий в Азії. В період від 2001 до 2021 року загинули насильницькою смертю 256 осіб, залучених у душпастирство.

Упорядники зазначають, що не завжди йде мова про вбивство з ненависті до віри. Йдеться також про осіб, які розділяють зі своїми громадами нестабільну щоденність, позначену непошаною до людського життя. Це священики, вбиті в дорозі до храму чи під час спроби пограбування; черниця, що втратила життя під час нападу на медичний заклад, у якому чергувала; мирянин, душпастирський співробітник, убитий під час того, збирався провести літургію слова в спільноті, що не має постійного священика. Всі вони засвідчили свою вірність покликанню, несучи втіху Божого слова тим, які найбільше цього потребують.

Схожі новини:

Поширити новину: