Чи ми засвоїли урок пандемії? Презентація Послання Папи на День миру

Приклад діяльності міжвідомчої комісії у Ватикані, створеної на початку пандемії, був запропонований як один із методів реагування на інші кризи, зокрема, на виклики, пов’язані з війною. Про це йшлося під час презентації Послання Папи Франциска на 56-й Всесвітній день миру.

Про це пише Vatican News.

Як досвід, набутий під час пандемії Covid-19, може допомогти прокладати стежки миру? Папа Франциск пропонує замислитися над цим у своєму посланні на 56-й Всесвітній день миру, що відзначатиметься 1 січня 2023 року на тему: «Ніхто не може врятуватися наодинці. Наново розпочати від Covid-19, щоб разом прокладати стежки миру». Презентація послання відбулася в п’ятницю, 16 грудня 2022 року, за участі провідників Дикастерії служіння цілісному розвиткові людини. У доповідях прозвучали нагадування про трагічні наслідки пандемії та війни.

Дати відповідь як одна сім’я

Префект Дикастерії кардинал Майкл Черні у своєму виступі нагадав про те, що в перші дні пандемії «світ пережив величезний стрес», бо не був приготованим долати схожий виклик. І в цьому контексті бажанням Папи Франциска було, щоби «Церква послужила світові, щоби допомогти нам усім відповісти “як одна родина людства, як супутники в дорозі, які поділяють те саме тіло, які діти тієї самої землі, яка є нашим спільним домом”». З цією метою була створена міжвідомча Ватиканська комісія Covid-19, яка координувала працю різних відомств. За словами кардинала Черні, послання Папи заохочує нас відповісти на запитання про те, які уроки можемо почерпнути з цього періоду кризи, які знаки надії можемо зібрати і як цей досвід може допомогти нам накреслити належне бачення майбутнього.

Зразок для подальших ініціатив

Детальніше це питання висвітлила с. Алессандра Смеріллі, Секретарка Дикастерії служіння цілісному людському розвиткові. Вона нагадала, що коли Папа створював у березні 2020 року згадану комісію, то поставив перед нею завдання «приготовляти майбутнє», вже тоді думаючи про економічні та соціальні наслідки. Комісія завершує свою працю з кінцем 2022 року, але не тому, що завершився надзвичайний стан, а тому, що «вся дикастерія працюватиме в спосіб, з яким працювала комісія».

«Щодо миру, то за прикладом Комісії Covid народилася робоча група “Catholic Response For Ucraine” (CR4U), яку організувала наша Дикастерія. Ця група сформувалася як простір структурованого діалогу та координації між різними католицькими організаціями, які допомагають українському населенню в задоволенні найактуальніших потреб. Папа Франциск вимагав від нас “конкретності”, і ми далі прямуватимемо цим шляхом», – сказала сестра Алессандра.

Схожі новини:

Поширити новину: