Засідання ВРЦіРО: співпраця задля подолання викликів, пов’язаних з війною

Представники конфесій обговорили питання допомоги нужденним у зимовий період та низку питань післявоєнного відновлення в Україні. 

Про це йшла мова на засіданні Всеукраїнської Ради Церков і релігійних організацій, яке відбулося 13 грудня 2022 року в Києві під головуванням єпископа Української єпархії Вірменської Апостольської Церкви Маркоса Оганесяна.

Учасники засідання провели консультації щодо законодавчих ініціатив в релігійній сфері, наголосивши на цінності релігійної свободи, законності права Української держави і народу на самозахист від російської збройної агресії та рівності всіх перед законом, у тому числі незалежно від конфесійної належності та духовного сану. 

Члени Ради Церков зауважили непрозорість процесу підготовки до другого читання та поспішне голосування за проєкт Закону про медіа, через що пропозиції релігійного середовища та застереження щодо окремих проблемних норм цього закону були проігноровані. 

Релігійні діячі також розглянули питання щодо недоліків судової реформи в Україні та прийняли відповідне звернення.

Члени ВРЦіРО обмінялися досвідом організації пунктів обігріву при релігійних громадах різних конфесій, зважаючи на триваючі терористичні атаки Росії на об’єкти критичної інфраструктури. Окрім цього, релігійні спільноти продовжуватимуть надавати благодійну допомогу цивільним та військовим у зимовий період та сприятимуть у вирішенні житлових проблем внутрішньо переміщеним особам.

З цією метою Рада Церков звернулася до уряду з проханням зберегти некомерційні тарифи на природний газ та електроенергію, які застосувалися цього року для релігійних організацій, щоб вони змогли реалізувати згадані соціальні проєкти у зимовий період, а також продовжити надавати духовну та гуманітарну допомогу нужденним.

ВРЦіРО висловила подяку Об’єднанню іудейських релігійних організацій України та Конференції європейських рабинів за надання гуманітарної допомоги українським релігійним спільнотам у вигляді генераторів. 

За підсумками засідання було оголошено, що ротація головуючого у ВРЦіРО відбудеться з 1 січня 2023 року. Новим Головуючим у Всеукраїнській Раді Церков і релігійних організацій буде єпископ Української Лютеранської Церкви В’ячеслав Горпинчук.

У засіданні взяв участь єпископ Віталій Кривицький, голова комісії «Церква-Держава» Конференції римсько-католицьких єпископів України.

Схожі новини:

Поширити новину: