Папа: Люблінський університет вшанував пам’ять жертв операції «Рейнгард», в якій загинуло 2 мільйони людей

«У понеділок в Центрі католицько-юдейських відносин при Люблінському католицькому університеті відбулися урочистості в зв’язку з роковинами операції «Рейнгард». Під час Другої світової війни ця операція спричинила знищення майже двох мільйонів людей, переважно єврейського походження», – підкреслив Папа Франциск під час щотижневої загальної аудієнції у Ватикані.

«Нехай пам’ять про цю жахливу подію пробудить у кожному прагнення і дії для підтримки миру. Історія повторюється, ми бачимо, що зараз відбувається в Україні. Молімося за мир. Від усього серця благословляю вас, присутніх тут, і ваших співвітчизників», – додав Святіший Отець, вітаючи паломників із Польщі.

Центр католицько-юдейських відносин ім. Абрагама Й. Гешеля при Люблінському католицькому університеті організував 5 грудня церемонію вшанування пам’яті жертв операції «Рейнгард» у її 80-ті роковини. Урочистості проходили на території колишнього німецького нацистського табору Майданек та у відділі Центру Гешеля, в Collegium Iuridicum Люблінського католицького університету. У цій будівлі колись розміщувався штаб операції «Рейнгард».

«Пам’ять про ці події необхідно підтримувати, особливо серед молоді, також за допомогою нових медіа та комунікаційних технологій. Це також є завданням Центру Гешеля», – наголосив ректор Люблінського католицького університету о. проф. Мирослав Калиновський.

Посол Ізраїлю в Польщі Яків Лівне зазначив, що причиною вбивства євреїв було виключно їхнє походження. «Ми повинні діяти разом, щоб не втратити цю пам’ять», – сказав він.

Центр ім. Гешеля при Люблінському католицькому університеті є науково-освітньою інституцією, метою якої є поглиблення католицько-юдейських відносин. Його патроном є Абрагам Йошуа Гешель – єврейський теолог, філософ і поет.

Схожі новини:

Поширити новину: