Папа Патріарху Варфоломію: лише зростання у святості веде до тривалої єдності

У традиційному вітанні Константинопольському Патріархові Варфоломієві І, переданому з нагоди престольного свята, Папа Франциск нагадує про обов’язок піклуватися про відновлення повної єдності між Христовими учнями, наголошуючи на дорозі діалогу та зустрічі.

Про це пише Vatican News.

«Повне відновлення сопричастя між усіма віруючими в Ісуса Христа є безповоротним зобов’язанням для кожного християнина, адже єдність усіх є не тільки Божою волею, а й нагальним пріоритетом в сьогоднішньому світі», – читаємо у посланні, яке Папа Франциск написав Вселенському Патріархові Варфоломієві І.

В рамках традиційного обміну делегаціями з нагоди свята Небесних Покровителів, до осідку Константинопольського православного патріархату в Стамбулі прибула ватиканська делегація, що 30 листопада 2022 року взяла участь у Божественній Літургії, яку патріарх Вартоломей І очолив у патріаршому храмі святого Юрія з нагоди свята святого Апостола Андрія Первозваного. Наприкінці богослужіння голова делегації кардинал Леонардо Сандрі, вислужений Префект Дикастерії для Східних Церков, зачитав та вручив патріархові вітального листа від Папи. В рамках візиту делегація Святого Престолу, до складу якої входить Заступник Секретаря Дикастерії сприяння єдності між християнами монсеньйор Андреа Пальм’єрі та Апостольський Нунцій в Туреччині архієпископ Марек Сольчинскі, мала окремі зустрічі з патріархом та з синодальною комісією з питань стосунків з Католицькою Церквою.

Причини поділів і їх долання

У своєму посланні Папа пише, що зустріч Церкви Риму з Церквою Константинополя з нагоди відповідних престольних урочистостей, є «вираженням глибини зв’язку, що нас поєднує, та видимим знаком дорогої нам надії на дедалі глибше сопричастя». Єпископ Риму зазначає, що велика увага, яка була присвячена історичним і богословським причинам поділів, повинна вилитися у «дух, який не буде ні полемічним, ані апологетичним, а позначеним автентичним діалогом та взаємною відкритістю».

«Ми повинні також визнати, що поділи є результатом учинків і поглядів, що заслуговують на засуд і ставлять перешкоди для діяння Святого Духа, Який веде віруючих до єдності в законному розмаїтті. З цього випливає, що лише зростання у святості життя може привести до справжньої та тривалої єдності», – зазначає Святіший Отець, підкреслюючи, що ми покликані трудитися над відновленням єдності не тільки шляхом підписання угод, але й через «вірність волі Отця та розпізнавання натхнень Святого Духа».

Задля загального блага людства

Папа Франциск вказує на те, що Католицька Церква та Вселенський Патріархат уже спільно трудяться «задля спільного блага всього людського роду, оберігаючи створіння, захищаючи гідність кожної людини, борячись проти сучасних форм рабства, та сприяючи мирові». Ще однією такою сферою є міжрелігійний діалог. «Діалог і зустріч – це єдиний спосіб подолання конфліктів і всіх форм насильства», – наголошує Святіший Отець, ввіряючи милосердю Всемогутнього Бога загиблих і постраждалих від нещодавнього теракту в Стамбулі.

Схожі новини:

Поширити новину: