Архієпископ Мокшицький: стежки Господа – це взаємопробачення

Звернення на Адвент архієпископа Мєчислава Мокшицького опублікувала Львівська архідієцезія.

Шановні Отці та Богопосвячені Особи!

Улюблені Брати і Сестри!

Церква, приймаючи натуральний поділ часу на дні, тижні та роки, через літургію надає глибший сенс таємниці проминання часу. Час, як витвір Бога, надає рамки подіям, в яких ми беремо участь. Через служіння Церкви людина кожної миті може мати доступ до дарів спасіння. Завдяки Христові час став знаряддям спасіння.

Для християнина вже понад дві тисячі років тривають «добрі часи». Часи виповнення обітниць і милосердних задумів Всемогутнього. Часи поєднання з Предвічним і обдарування Його близькістю в Христі Ісусі. Часи непідважуваних знань про любов, приязнь і прихильність Бога. Часи, в яких через Христове воскресіння, смерті відібрано останнє, вирішальне слово. Часи, в яких кожен має доступ до багатства Божої благодаті. Часи, коли ніхто не є самотнім, бо Христос став товаришем для кожного на його земному шляху. Врешті часи, в яких кожному, хто повірив в Любов, усе приносить користь і виходить на добре.

Так можна розуміти значення часу, в якому усі мають свою участь. Проте, всі бачимо, що в життя Вселенської Церкви, переповнене глибокою есхатологічною вірою, вписуються також важкі часи в Україні, коли випробовується віра членів її Церкви. Цим випробуванням звісно є війна і ті наслідки, які вона залишає у щоденному житті. Тому прошу Вас, щоб час Адвенту, будучи частиною Літургійного року, в якому входимо в Рік Божого Милосердя, став виразним свідченням вашої милосердної любові до ближніх не лише через слова, але і через конкретні вчинки. Це нам допоможе ходити стежками Господа і Спасителя.

Що ж означає ходити стежками Бога?

Пророк Ісая дає нам відповідь на це питання, стверджуючи, що потрібно перекувати мечі на рила і списи на серпи. Отож, стежки, якими маємо ходити в часі Адвенту, мають бути стежками миру, взаємної згоди. Стежки Господа – це взаємопробачення, яке допомагає відкриватися на іншу людину, а як наслідок цього на прихід Месії. Це ще один шанс, який кожному з нас дає Бог. Не змарнуймо його!

Доповненням до повчання Пророка Ісаї нехай будуть слова св. Павла, який нас заохочує відкинути вчинки темноти, якими є: марнославство, сварки, заздрість, нечистота, гнів і гординя, а зодягнімося в зброю світла, у самого Ісуса Христа. Це на Ньому, а не на собі зосередьмо наше передріздвяне чування.

Адвент – це час перебування в постійній готовності, час ревного очікування на прихід Месії, щоб не зазнати найбільшої втрати, тобто не проґавити час нашого навернення.

У цьому важкому часі війни будьмо сіячами миру і вістунами Доброї Новини.

На таке переживання Адвенту від щирого серця всім вам благословляю: в ім’я Отця, і Сина, і Святого Духа. Амінь.

+ Мечислав Мокшицький

Львівський Римсько-Католицький Митрополит

Львів, 27 листопада 2022 року

Схожі новини:

Поширити новину: