Архієпископ Мокшицький: на заході бачимо війну на обличчях біженців

Львівський римсько-католицький митрополит розповів у інтерв’ю для Vatican News про те, як Львівська архідієцезія та Церква загалом допомагає постраждалим від війни в Україні, поділився думками про переживання жалоби, а в контексті наближення Адвенту, що є приготуванням до Різдва, склав побажання зовнішнього та внутрішнього миру.

«Навіть якщо ми не страждаємо фізично, то всі страждаємо духовно, бо ми єднаємося з тими, що страждають від фізичних бомбардувань, від ракет, з тими, хто втрачає свої домівки», – розповідає в інтерв’ю для Vatican News архієпископ Мечислав Мокшицький, Львівський митрополит латинського обряду та в.о. голови Конференції єпископів в Україні. Разом з єпископом-помічником Харківсько-Запорізьким Яном Собіло вони прибули до Риму, щоби взяти участь у відзначенні 30-річчя відновлення дипломатичних стосунків між Святим Престолом і Україною. Вранці 17 листопада 2022 року їх прийняв на аудієнції Папа Франциск, після чого архієпископ Мечислав завітав до студії Радіо Ватикану.

Львівська архідієцезія хоч і не перебуває в зоні бойових дій, але як і вся Україна, потерпає від ракетних обстрілів і їхніх наслідків, а також приймає тих, хто втікає від смертельної небезпеки, чиї помешкання були зруйновані або пошкоджені. «Ми цю війну бачили на обличчях тих людей, які прибували зі сходу», – зазначив митрополит, звернувши увагу на те, що заможніші та відважніші подалися далі, за кордон, а хворі, старші чи бідніші залишилися. Хтось знайшов притулок у церковних осередках, хтось у інших. «Вони потребують багато допомоги. Тож разом з державною владою, ми як Римсько-Католицька Церква стараємося брати в цьому участь. В наших душпастирських осередках, при парафіях, маємо багато біженців. Наша допомога полягає не тільки в тому, щоби нагодувати, дати дах над головою, але й щоби бути поруч, щоб вони почувалися як удома», – розповів архієпископ Мокшицький, підкреслюючи, що першочергову увагу звертається на допомогу дітям, які втратили батьків.

В той час, як бойові дії тривають на сході та на півдні країни, в них гинуть мобілізовані з кожної її частини. В цьому контексті Львівський митрополит поділився думками про те, що допомагає давати собі раду з жалобою. «Це є велике страждання кожної людини, яка втратила свого сина, свого чоловіка чи свого батька», – сказав він, зазначивши, що єпископи стараються брати участь в цих похоронах, щоби виявити близькість родині. «Ми усвідомлюємо те, що вони склали своє життя за нас, за те, щоби ми могли жити у вільній Україні», – сказав він, підкреслюючи, що після таких похоронів не треба багато слів, а потрібно бути поруч, вислухати і пригорнути, а коли є така потреба, то й підтримати матеріально. «Ми також знаємо, що метою нашого життя є життя вічне, і ми також завжди про це говоримо, що наша віра не зупиняється на земному житті», – додав ієрарх.

В контексті наближення Адвенту, що є приготуванням до Різдва, архієпископ Мечислав Мокшицький склав побажання насамперед «зовнішнього миру, щоби не було вибухів, щоби не падали ракети». Але також потрібен особистий, внутрішній мир, «щоби ворог не забрав наші душі». «Я бажаю, аби Христос, Який прийшов у світ, народився, став близьким із нами через Свою людську природу, обдарував кожного українця таким миром внутрішнім, щоби ми навіть в такий важкий час, коли не маємо зовнішнього миру, відчували внутрішній спокій і мали мир між собою», – сказав митрополит.

Схожі новини:

Поширити новину: