Емірати: віднайдено руїни 1400-річного християнського храму

Фото: Kamran Jebreili

Міністерство культури та Управління з питань туризму й археології Об’єднаних Арабських Еміратів оголосили 3 листопада 2022 р. про відкриття руїн ще одного християнського храму 1400-річної давнини.

Про це пише CREDO.

На думку істориків, це один із багатьох храмів, які будувалося вздовж Перської затоки, від нинішнього Оману аж до Індії.

У коментарі для американської агенції АР професор археології в університеті Абу-Дабі Тімоті Павер, який досліджував це місце, підкреслив важливість відкриття, яке «проливає світло на щось, що донині мало відоме». Визначення дати вуглецевим методом С-14 вказують, що цей храм міг постати між 534 і 656 роками. Це важливо з огляду на те, що перша експансія ісламу на Аравійському півострові припадає на 622-632 роки (Магомет помер 632 року).

Фото: Kamran Jebreili

Археологічна знахідка на острові Сініях (належить до шейхства піщаних дюн Умм аль-Кувейн) показує однонавову структуру церкви з місцем для вівтаря. Приміщення обік слугували, імовірно, як баптистерій та пекарня для гостій. Обік храму-монастиря розташований другий будинок із чотирма кімнатами: імовірно, то була резиденція абата чи єпископа.

У четвер 3 листопада ц.р. місце розкопок відвідав міністр культури і молоді ОАЕ, Нура бен Бохаммед Аль-Каабі, і директор Управління з питань туризму й археології, шейх Маджід бен Дауд Аль-Муалла, син одного з емірів. Острів Сінія, разом із прилеглими територіями, на яких відкрито також інші пам’ятки старовини, є власністю родини Аль-Муалла – однієї з шести родин, які правлять Еміратами. Правителі підтримують розкопки, що там провадяться. Знайдений монастир розташовується за 50 км на північний схід від Дубая. TimesNow припускає, що таке пізнє знайдення руїн храму і монастиря пояснюється географією цієї частини Аравії: там спостерігається «ефект розплавленого сонця над головою», внаслідок чого піщані коси «роз’їжджалися», відриваючись від материкової частини і стаючи островами, нерідко – забутими.

Фото: Kamran Jebreili

У 1990-х роках археологи відкрили на острові Сір-Бані-Яс, поблизу кордону з Саудівською Аравією, рештки першого християнського храму. Ці знахідки важливі тим, що показують присутність християнства на землях Аравії раніше за прихід туди ісламу.

Згадуючи нещодавній візит Франциска в Бахрейн, агенція АР зауважує, що «ці два відкриті останнім часом храми були цілі століття засипані піском, приховуючи в собі християнське минуле цих земель… Нині християни становлять незначну меншість на Близькому Сході, але приїзд папи до сусіднього Бахрейну має на меті оживити міжрелігійний діалог із провідниками ісламу».  

Схожі новини:

Поширити новину: