Служити, любити Бога і душі: в Кенії проголошена нова блаженна

Постійне перебування в єдності з Христом, черпаючи сили для невтомного служіння ближнім, ставши всім для всіх. Цими рисами була сповнена постать блаженної Марії Кароли Чеккін.

Про це пише Vatican News.

В суботу, 5 листопада 2022 року, кардинал Антуан Камбанда, архієпископ Кіґалі, представляючи Папу Франциска, очолив Святу Месу в катедральному соборі Меру, Кенія, під час якої проголосив блаженною сестру Марію Каролу Чеккін, що належала до Згромадження Сестер Святого Йосифа Бенедетто Коттоленґо.

Блаженна Марія Карола Чеккін (хресне ім’я Фйоріна) народилася 3 квітня 1877 р. у Чіттаделла (Падова, Італія). У віці 18 років вона бажала вступити до Згромадження Сестер Доротеї ді Віченча, однак її не прийняли через слабке здоров’я. Завдяки посередництву парафіяльного священика та духовного наставника її прийняли в Домі Сестер Коттоленґо в Біґоліно (Тревізо). 27 серпня 1896 року вона стала постулянткою у Згромадженні в Малому Домі Божого Провидіння в Турині, а 2 жовтня 1897 року розпочала новіціят. 6 січня 1899 року склала чернечі обіти та розпочала служіння в кухні у спільнотах Джавено, а пізніше в Турині. Її покликанням було служити, любити Бога і душі.

Місійне служіння та проповідь Євангелія

У 1905 році вона від’їхала до Кенії, разом із чотирма сестрами своєї чернечої спільноти та двома місіонерками Згромадження Матері Божої Утішительки. Сестри були запрошені провадити місійні станиці, повинні були мати відповідні знання катехизму та медицини, навчати читання і письма, а також займатися вихованням молоді.

У цьому служінні розпочався складний і водночас плідний період: труднощі, пов’язані з кліматом, рівнем життя, культурою та мовою, співпраця з іншою богопосвяченою спільнотою; але тут була можливість побачити щедру відданість й доброту до африканських народів і бажання проповідувати Євангеліє. Блаженна Марія Карола проявила себе мудрою, розсудливою, активною та милосердною. Для всіх була матір’ю і сестрою, невтомною катехиткою у селах. Блаженна була настоятелькою виконуючи служіння у різних спільнотах, останньою з яких була Тіґанія, де вона серйозно захворіла.

Після труднощів у співпраці з місіонерками Згромадження Матері Божої Утішительки, Папа Бенедикт XV офіційно дозволив сестрам Коттоленґо повернутися до своєї країни. Сестра Марія Карола була останньою з 44-х черниць, які повернулися до Італії. Будучи важкохворою, померла на пароплаві 13 листопада 1925 року, у віці 48 років. Після похороної відправи на борту корабля, її тіло було поховано у водах Червоного моря.

Вповні довіряти Богові, незважаючи на труднощі

Блаженна Марія Карола виявила повне і беззастережне довір’я до Бога, Джерела правди, і свою повну відданість Йому від початку до кінця свого життя. Її життя було безперервним виявом віри. Своє духовне життя плекала читанням Божого слова та іншої духовної літератури, а також інтенсивною молитвою-адорацією. Вона постійно перебувала в єдності з Христом, черпаючи сили для невтомного служіння ближнім, ставши всім для всіх. Усе її життя було сповнене героїчним милосердям. Вона дуже любила хрест Ісуса, який для неї був не лише шляхом, але найбільшим даром та привілеєм. Блаженна Марія Карола Чеккін героїчно жила чеснотою надії, як впевненого очікування того, у що вірить і любить та наполегливістю на шляху, сповненому труднощів.

Чудо за посередництвом Марії Кароли Чеккін

Для беатифікації Блаженної Марії Кароли Чеккін Постуляційне бюро Згромадження представило Дикастерії у справі визнання святих ймовірне чудо – повернення до життя дитини, яка народилася без ознак життя. Лікарі вважали дитину «мертвонародженою». Сестри спільноти в Гатунзі молилися в цьому намірі через заступництво Слугині Божої Марії Кароли Чеккін. Через 30 хвилин після народження дитина почала дихати і дотепер розвивається та зростає. Чудо сталося 14 квітня 2013 року в Кенії. Батьки дитини, будучи методистського віросповідання, хоча й не знали про Слугиню Божу, відразу повірили, що син чудом залишився живий.

У понеділок, 13 грудня 2021 р., під час аудієнції з кардиналом Марчелло Семераро, Префектом Дикастерії у справах святих, Папа Франциск уповноважив згадану Дикастерію оприлюднити Декрет про чудо, яке сталося через заступництво Слугині Божої Марії Кароли Чеккін. Новопроголошена блаженна залишилася в історії Згромадження та Церкви взірцем місійного служіння, святості та героїчної відданості Христові й душам, які покликані бути спасенними.

Схожі новини:

Поширити новину: