Архієпископ Мокшицький: не вмирає той, хто залишається в серцях людей

3 листопада, у Мостиськах на Львівщині, попрощалися із Мар’яном Матушем, парафіянином римсько-католицької громади храму Народження Св. Йоана Хрестителя, який у свої дитячі та юні роки був тут міністрантом. Загинув 17 вересня 2022 року захищаючи Україну від російських загарбників.

Про це пише Львівська архідієцезія з посиланням на CREDO.

Похоронні урочистості очолив архієпископ Мечислав Мокшицький, митрополит Львівський, який на початку Святої Меси звернувся до присутніх із заохоченням огорнути молитвою світлої пам’яті воїна Мар’яна, що віддав своє життя за нашу свободу і право жити у мирі:

-Ісус Христос сказав, що немає більшої любові ніж та, коли хтось своє життя віддає за своїх друзів. Ці слова сьогодні говоримо над труною воїна, який повернувся сьогодні до своєї родинної місцевості, як захисник і герой Батьківщини, а в тім і своїх друзів.

Тому з великою вдячністю і молитвою супроводжуємо світлої пам’яті Мар’яна до Небесної Вітчизни і просимо Бога про те, щоб прийняв його у свої милосердні батьківські рамена. Прагнемо теж бути поруч із зануреною у скорботі родиною і просити у Господа для них про втіху і надію. (…)

«Не вмирає той, хто залишається в серцях людей». Тож нехай залишається у нашій пам’яті Мар’ян. Жертвуйте цю Євхаристію про дар спасіння для нього, щоб через неї Господь відкрив для нього брами раю.

Проповідь виголосив настоятель парафії, о. Владислав Дерунов, який наголосив на тому, наскільки важливу місію виконують сьогодні наші воїни, яку ціну вони платять і як важливо за них молитися, просити заступництва святих і просити у Бога перемоги над силами зла.

– Нехай світлої пам’яті Мар’ян займе місце в небі, приготоване йому у день його Святого Хрещення.

Після Святої Меси похоронна процесія вирушила на кладовище. Віддати останню шану воїну Мар’яну Матушу та підтримати його близьких у цей скорботний час прибув представник Генерального Консула РП у Львові, а також численні парафіяни та побратими. Вшанувати пам’ять героя прийшли теж учні та вчителі місцевої польської школи і численні містяни, які на колінах та з прапорами Польщі та України проводжали тіло загиблого до місця його останнього земного спочинку.

Здобувши освіту в Дрогобицькому Державному Педагогічному Університеті, Мар’ян Матуш пов’язав своє життя із прикордонними військами. У 2014 був учасником АТО, а коли розпочалася повномасштабна війна його знову мобілізували і з червня 2022 року він служив на передовій.

Текст і фото: Віта Якубовська

Схожі новини:

Поширити новину: