Ватикан: туризм — нагода відкрити цінності інших культур

Більш справедливий, інтегральний та екологічно сталий туризм як можливість вийти кращими з кризи, викликаної пандемією, лежить в основі пропозицій, вміщених у посланні Дикастерії служіння цілісному розвиткові людини з нагоди Всесвітнього дня туризму.

Про це пише Vatican News.

Туризм належить до галузей, які найбільше постраждали від кризи, спровокованої пандемією, але, як не парадоксально, може стати одним із двигунів відбудови справедливішого, більш сталого та інтегрального світу. Про це йдеться у посланні Дикастерії служіння цілісному розвиткові людини з нагоди Всесвітнього дня туризму, що відзначається 27 вересня 2022 р. на тему «Переосмислити туризм». В документі, що з’явився за підписом префекта кардинала Майкла Черні, зазначається, що саме з огляду на це Церква дивиться на відродження та відновлення цієї сфери «очима надії».

В цьому контексті висловлюється сподівання на те, що орієнтиром для відродження можуть стати принципи, запропоновані «Світовим кодексом етики туризму», який вбачає в цій діяльності «життєдайну силу на служінні мирові та фактор дружби і взаєморозуміння між народами світу». Бажання вийти кращими з кризи, на якому наголошує Папа Франциск, є спонукою подбати, щоб туризм був більш справедливим. Це стосується пошани до робітничих прав залучених осіб, таких як легальне працевлаштування та справедлива зарплата, а також справедливого розподілу прибутків, що враховує потреби місцевого населення.

Відновлення повинно також вести до більш сталого туризму. Йдеться про те, щоби пам’ятати про наслідки для довкілля, які несе ця діяльність. «Потоки товарів, переміщення осіб з метою туризму та ритми споживання повинні бути переосмислені в напрямку правильних взаємин між людиною та створінням», – зазначається в посланні, яке також нагадує про вплив на екосистеми та біорозмаїття.

Переосмислений туризм повинен також рахуватися з «цілісним баченням людської особи» та були нагодою для зустрічі з іншими культурами, для відкривання глибоких цінностей, які вона приховує. Отож, організація туристичної гостинності повинна перетворювати громадський простір, соціальне та міське середовище таким чином, щоби «цінувати ідентичності в справедливій рівновазі між збереженням коріння та пропозицією послуг».

«Католицька Церква дуже зацікавлена в тому, щоби сприяти цьому оновленому баченню туризму в перспективі цілісного людського розвитку», – зазначається у посланні, яке пропонує синодальний метод, що може внести також і в громадянське суспільство та економічні організації «більшу схильність до поєднання протилежних інтересів і точок зору». «Повторюючи за Папою Франциском, заохочуємо всіх підтримувати палаючим смолоскип надії і чинити все для того, щоби кожен наново здобув сили та впевненість дивитися в майбуття з відкритим духом, сповненим надії серцем і далекоглядними думками», – читаємо в документі.

Схожі новини:

Поширити новину: