Папа: світ далі залишається «театром бойових дій» в руках могутніх

Прагнення домінувати, яке є підґрунтям усіх війн, буде переможене не черговим витком насильства, але іншим підходом до розуміння міжнародних стосунків. Підходом, який ґрунтується на логіці піклування. Про це говорив Папа Франциск, зустрічаючись із представницями італійських жіночих організацій католицького спрямування.

Про це пише Vatican News.

Війна в Україні є плодом «давньої логіки влади, яка досі домінує над так званою геополітикою», і яку Папа Франциск пропонує замінити «моделлю піклування». У цьому важливу роль можуть відіграти жінки. Думками про це Святіший Отець ділився, приймаючи у четвер, 24 березня 2022 року., у Ватикані делегацію Італійського Жіночого Центру, асоціації, яка виникла наприкінці Другої світової війни, згуртувавши жінок із організацій християнського спрямування з метою зробити свій внесок у відбудову країни шляхом демократичної участі та зусиль на користь сприяння людині та солідарності.

«Хочу, насамперед, подякувати вам за те, що ви є, за те, що в Італії існує та розвивається ця ваша жіноча асоціація, яка черпає натхнення з Євангелія та бажає вести діалог з усіма для спільного добра суспільства», – сказав Папа, згадуючи, серед іншого, про внесок асоціації у формулювання деяких положень італійської Конституції на тему солідарності, субсидіарності та світськості держави.
«Стало очевидним, що добра політика не може народитися із культури влади, що сприймається як домінування та свавілля, а лише з культури піклування, піклування про людську особу та її гідність і піклування про наш спільний дім. Підтвердженням цього, на жаль, негативним, є ганебна війна, свідками якої ми є», – зазначив Святіший Отець.

Папа звірився, наскільки нестерпним для його покоління є те, що відбувається в Україні, бачити приклад «давньої логіки сили, яка домінує в так званій геополітиці». «Історія останніх сімдесяти років це показує: регіональних війн ніколи не бракувало, й тому я повторював, що ми перебуваємо в ситуації третьої світової війни, яка ведеться фрагментами, повсюди потроху, дійшовши до цієї, що має більші масштаби та загрожує всьому світові, – сказав він. – Але базова проблема залишається тією ж: і надалі світом управляється як “театром воєнних дій”, де могутні вивчають ходи, щоби розширити перевагу на шкоду іншим».

Святіший Отець назвав божевіллям зростання видатків на переозброєння в світлі того, що відбувається. За його словами, справжню відповідь потрібно шукати не в зброї, не в санкціях, не в політично-військових союзах, але в іншому підході, в іншому способі управління світом. Війна є плодом логіки домінування, якій потрібно протиставити логіку піклування, потрібний інший підхід до міжнародних стосунків.

І саме в тому, щоби допомогти людству змінити курс, важливу роль, за словами Святішого Отця, можуть відіграти жінки. Вони зможуть змінити систему, якщо зуміють «навернути владу логіки панування в логіку служіння та піклування». Цього нас навчав Ісус, цього вчимося від безлічі святих, які причинилися до «зростання людства свідченням життя, відданого служінню Богові та ближньому». Вчимося цього, «насамперед, у школі безлічі жінок, які дбали про життя та оберігали його, жінок, які піклувалися слабкими, які лікували рани, рани людські і рани суспільні, жінок, які присвяти свої уми та серця вихованню нових поколінь. Великою є сила жінки, великою», – наголосив Папа.

Схожі новини:

Поширити новину: