Архієпископ Ґаллаґер: ми перестали дбати про мир

В інтерв’ю для німецького католицького ресурсу katholisch.de архієпископ Пол Річард Ґаллаґер поділився думками про недостатньо адекватну реакцію Європи на війну в Україні, неабияку стійкість українців та перспективу візиту Святішого Отця до України.

Очільник ватиканської дипломатії нагадав, що в усьому світі є багато вогнищ конфліктів та зазначив, що війна в Україні стала кінцем певної «післявоєнної невинності» в Європі. Він додав, що вже війна на Балканах стала своєрідним пробудженням. «На жаль ми в Європі адекватно не відреагували на проблеми, які виникли. Зараз є загроза, що після закінчення війни в Україні ми будемо сподіватися, що все повернеться до попереднього стану. Цього не станеться. Повномасштабна війна в Європі можлива, незважаючи на всі інституції, незважаючи на весь прогрес. Надто довго ми сприймали мир як належне і перестали про нього дбати – особисто, індивідуально, колективно та інституційно. Мир треба творити і зміцнювати. Ми не змогли цього зробити», – сказав архієпископ Ґаллаґер.

Архієпископ зазначив, що візит до Львова, Києва та Бучі дозволив йому особисто побачити дуже різні сторони цієї війни. «Варті захоплення стійкість та відданість українців. Водночас зовсім інше – побачити ці страждання на власні очі, а не тільки по телевізору. Я також почав усвідомлювати, наскільки складна політична ситуація у цій країні, які великі проблеми стоять перед політичним керівництвом», – сказав він. Глава ватиканської дипломатії не приховує свого жаху від тієї людської ціни, яка платиться у цій війні. «Ми повинні продовжувати докладати зусиль заради миру для того, щоб бачити, що він можливий», – підкреслив він.

У коментар про шанси папського візиту в Україну глава ватиканської дипломатії, як і раніше, сказав, що все залежить від того, як Франциск перенесе Апостольську подорож до Канади. «Воля є, але конкретних планів поки не має», – підкреслив він. Він вказав на труднощі з доїздом до Києва чи Львова. «Тому не можна поспішати з цим рішенням», – пояснив він. Коли його запитали, чи є шанс папської поїздки в серпні, архієпископ Ґаллаґер сказав: «Я думаю, що це можливо, але я не впевнений. Поки ми не повернемося з Канади, це дуже важко сказати. Думаю, Папа хотів би якнайшвидше з цим розібратися», – зазначив він.

Переклад за КАІ

Схожі новини:

Поширити новину: