Царице України, випроси нам мир!

У Бердичеві розпочалися святкування на честь Матері Божої Святого Скапулярію. Цього року свято позначене не лише спрагою миру та припинення війни, а й тугою багатьох паломників, які не змогли прибути до Бердичева у паломництві.  

ФОТОГАЛЕРЕЯ

З огляду на військовий стан, кількість учасників центральних урочистостей дуже обмежена. Лише кілька невеличких груп паломників змогли подолати шлях до чудотворної ікони пішки. Переважно це духовенство та невелика група мирян.


До обіду до санктуарію прибув єпископ-помічник Харківсько-Запорізький Ян Собіло. Мав час помолитись перед чудотворною іконою та  подякувати Богородиці за отримані благодаті та просити в усіх намірах, які переповнюють серця вірян. 

На 16:00 до санктуарію прибули два невеликих паломництва: Подільське та Францисканське. В останньому йшов ординарій Одесько-Сімферопольський єпископ Станіслав Широкорадюк OFM.

Єпископ підкреслив, що цього року паломництво для нього має виключно покутний характер. «Ми просимо Господа, щоби прийняв цю нашу покуту і дарував нам таку бажану перемогу добра над злом, той справделивий мир для нас. Ми про це молилися і маємо надію, що Бог нас вислухає». 

Щойно привітали групу паломників, залунала повітряна тривога. Паломники зійшли до нижнього храму. Розпочався Розарій за Україну та в усіх намірах паломників. 

Після Розарію ще привітали паломників з конкатерального храму у Житомирі та з Закарпаття. 

Апостольський адміністратор Мукачівської дієцезії єпископ Микола Лучок ОР розповів про дорогу до Бердичева, яку він подолав разом із семінаристами. В дорозі вони відчули мир та сильну присутність Марії, довіру Божому провидінню. «Я всім перед виїздом сказав, щоби посповідалися. Ми готові, ми не боїмося, ми довіряємо Божому провидінню. Ми маємо бути готові у кожну мить зустріти Господа Воскреслого в Його повній славі», – підкреслив єпископ Лучок. 

Ординарій Київсько-Житомирської дієцезії єпископ Віталій Кривицький SDB зазначив, що сьогодні ми своєю молитвою огортаємо цілу Україну та привітав усіх паломників, які дісталися до санктуарію. «Розуміємо, що самі ми є слабкими, але Господь є сильний, нехай цей час наповниться також Божою силою. Наша молитва – це так само молитва єднання з усіма, хто перебуває у бомбосховищах, хто звик там жити. Це молитва солідарності. Нехай цей знак буде в нашому серці», – підсумував єпископ Кривицький. 

О 18:00 розпочалася Свята Меса, яку очолив митрополит Львівський архієпископ Мечислав Мокшицький, який цього дня відзначає 15 років з моменту призначення на архієпископа-коад’ютора Львівської архідієцезії. На вечірніх святкуваннях також був присутній архієпископ Вільнюса Ґінтарас Ґрушас, який очолює Раду Єпископських Конференцій Європи та очолить святкову Євхаристію у неділю. На святкування прибув провінціал Краківської провінції босих кармелітів о. Пьотр Яцковський OCD.

На початку паломників привітав хранитель санктуарію о. Віталій Козак OCD. Він підкреслив незвичайність цьогорічного паломництва, адже війна вплинула на всі сфери нашого життя та й Свята Меса сьогодні відбувається у нижньому храмі, який служить укриттям для мешканців міста. «Сьогодні, звертаючись до Цариці України, хочемо просити про мир в нашій Батьківщині, закінчення війни та про мир в наших серцях, щоб ми самі несли мир, той мир, який дає нам Христос», – підкреслив хранитель.   

Архієпископ Мокшицький наголосив, що під час цієї Євхаристії на вівтар будуть складені всі паломницькі наміри та молитви, а також жертва військових, які поклали своє життя на вівтар Батьківщини.

У проповіді митрополит Мокшицький, наводячи приклади зі Святого Письма нагадав, що людське життя завжди позначене смутком, який не можливо втішити. Можемо знайти тексти про сум Єрусалиму, коли цілий народ переживав гіркоту вигнання. «Ми стаємо перед Марією як народ, який як Єрусалим, плаче над злочином Каїна, що приносить горе і плач, який тепер чути в кожному куточку нашої країни. У цьому тяжкому часі приходимо до Матері, бо віримо, що Марія вислуховує нас. Прибігаємо під Її захист у молитві за нас самих і за інших, шукаючи в Неї потіхи», – зазначив проповідник. Архієпископ підкреслив, що в такий складний час потрібна молитва та піст всього народу. «Це з такої постави може прийти потіха Бога, що принесе мир. Той, хто вірує і розуміє, йде за голосом Матері Божого Сина, яка закликає як зброю взяти до рук молитву і піст». Проповідник заохотив шукати втіхи у Пресвятої Богородиці, так як це робив св. Йоан Павло ІІ та наголошував на наших відносинах з Марією як з мамою. У переживанні смутку дуже важливо вміти не зосереджуватись на ньому. А допоможе у цьому здатність зауважити потреби та труднощі інших.   

На завершення Літургії до зібраних, від імені всіх єпископатів Європи та всіх вірних, звернувся архієпископ Ґінтарас Ґрушас. Він висловив радість з перебування разом із паломниками на урочистості та подякував виконувачу обов’язків Голови Конференції єпископату України архієпископу Мокшицькому за запрошення. Архієпископ Ґрушас запевнив у подальшій молитві та солідарності, підтримці українського народу. «Ми просимо, щоб Господь дав свій мир у кожне серце, кожну родину, аби сім’ї розділені війною знову поєдналися. Нехай Божа Матір заступається за нас та випрошує мир», – підкреслив гість.    

До паломників та учасників трансляції звернувся також делегат провінціала босих кармелітів в Україні о. Юзеф Кухарчик OCD. Він пригадав, що цього року метою паломництва було прийняття Ісуса до свого серця під час Євхаристії, відчуття спільноти католицької Церкви в Україні, а також зазирнути в очі Марії, зі своїми проблемами та справами. Босий кармеліт також привітав архієпископа Мокшицького з нагоди 15 річниці єпископської номінації та подякував за цей час служіння Церкві в Україні. 

У свою чергу архієпископ Мокшицький подякував за привітання та висловив вдячність за візит архієпископа Ґрушаса, що є важливим жестом та підтримкою для українського народу. 

Після завершення Святої Меси, паломники вийшли на подвір’я санктуарію, аби перед іконою Матері Божої Бердичівської молитися за мир та Україну.   

Нагадуємо, урочиста Свята Меса у неділю звершуватиметься об 11:00. Перед Літургією буде Розарій, що розпочнеться о 9:30. Запрошуємо до спільної молитви на EWTN.   

Схожі новини:

Поширити новину: