Українські єпископи у Римі моляться за мир в Україні

У римській базиліці Матері Божої Сніжної є статуя Марії, Цариці миру, до якої приходять і приїжджають люди з усього світу, щоби випросити мир у своїх країнах, особливо в тих, де триває війна. Сьогодні перед цією статуєю молилися за мир українські римо-католицькі єпископи, які перебувають у Римі на курсах для нових єпископів.

Про це пише CREDO.

Про мир в Україні молилися єпископ Павло Гончарук, ординарій Харківсько-Запорізької дієцезії, на території якої вже 8 років триває війна, а останніх пів року — справжній геноцид, влаштований росіянами, та Олександр Язловецький, єпископ-помічник Київсько-Житомирської дієцезії, яка особливо постраждала в перші місяці повномасштабної війни.

«Сьогодні вранці всі єпископи мали Службу Божу в бічній каплиці базиліки Санта Марія Маджоре. А потім ми з єпископом Павлом молилися про мир в Україні перед статуєю Цариці миру. Якщо в якійсь країні триває війна, то саме біля цієї статуї люди моляться про мир. Тут залишають також багато записочок», – розповів CREDO єпископ Олександр Язловецький.

Єпископ Павло Гончарук майже весь час війни перебуває у Харкові, який російські окупанти не перестають обстрілювати щодня. Єпископ Олександр у перші місяці війни перебував у Житомирі, який також постійно піддавався ворожим обстрілам. Владики занесли до Богородиці, Цариці миру, гарячі прохання про мир в Україні.  Польські єпископи, які також беруть участь у курсі, назвали цю молитву важливим знаком. Єпископи Павло Гончарук та Олександр Язловецький навчаються зараз у Римі на курсах для нових єпископів разом з іншими ієрархами, що були призначені Папою нещодавно.

Курси, які також називають «Baby bishops», зазвичай проводяться у Римі для єпископів, яких Папа Франциск призначив протягом останнього року. Проте через пандемію кілька років курси не проводилися, тому цьогоріч у них беруть участь єпископи, висвячені протягом останніх кількох років. Цього року вони тривають у двох турах. І зараз, з 1 по 7 вересня, у курсах беруть участь 152 католицьких ієрарха, серед них також римо- та греко-католицькі єпископи з України. РКЦ в Україні представляють ординарій Харківсько-Запорізької дієцезії єпископ Павло Гончарук та єпископ-помічник Київсько-Житомирської дієцезії Олександр Язловецький.

Такі курси відбуваються у закритому режимі і головна їх мета — навчити єпископів керувати дієцезіями.  Зазвичай на курсах, званих «Baby bishops»,  обговорюється широке коло тем, включаючи фінанси, душпастирство сімей, стосунки між єпископом і його священниками, міжрелігійний діалог і євангелізацію за допомогою медіа. Під час курсів, що тривають цього року, єпископи також обговорювали Синод про синодальність, що триває в Католицькій Церкві.

Завтра, 4 вересня, усі 152 єпископи візьмуть участь в беатифікації Папи Йоана Павла І, яку очолить Папа Франциск у Ватикані. А 8 вересня відбудеться зустріч єпископів із Папою Франциском.

Схожі новини:

Поширити новину: