Папа постраждалим від землетрусу: Дякую вам за свідчення віри

Зустріччю з родинами постраждалих від землетрусу та представниками громадянського суспільства розпочався візит Папи Франциска до центральноіталійського міста Л’Аквіли.

Про це пише Vatican News.

«Насамперед, дякую вам за ваше свідчення віри: серед болю та розгубленості, що є частиною нашої прочанської віри, ви зосередили погляд на розіп’ятому та воскреслому Христі, Який Своєю любов’ю визволив від безсенсовності та смерті», – сказав Папа Франциск, зустрічаючись у неділю, 28 серпня 2022 р., з родинами жертв землетрусу, який на початку квітня 2009 року знищив центральну частину міста Л’Аквіли та деякі довколишні місцевості, забравши понад 300 життів, між якими були й українці.

Зустріч відбулася на площі перед катедральним собором, який досі носить знаки руйнувань внаслідок стихійного лиха і приватними відвіданими якого розпочався одноденний візит Папи Франциска до Л’Аквіли. На площі були також присутні представники влади, місцевої громади, також і української, і делегація із в’язниць регіону Абруццо. «У ці хвилини зустрічі з вами, зокрема, з родичами жертв землетрусу, хочу висловити мою близькість їхнім сім’ям та всій вашій громаді що з великою гідність ставила чоло цій трагічній події», – мовив він.

Пам’ять – сила народу

Наступник святого Петра зауважив, що Небесний Отець не допускає, аби змарнувалася хоча б одна сльоза, збираючи їх усіх у Своєму серці, в якому також, за його словами, вписані імена загиблих. У цьому контексті Святіший Отець схвально відгукнувся про оснащення «каплиці пам’яті», наголосивши на тому, що «пам’ять – це сила народу, а коли пам’ять просвічена вірою, народ не залишається в’язнем минулого, але ходить у теперішності, зверненій до майбутнього, завжди залишаючись поєднаним із корінням».

Відродження матеріальне та духовне

Папа похвалив аквіланців за «стійкий характер», який завдяки вкоріненості у «християнській і громадянській» традиції, допоміг витримати удар і відразу розпочати відбудову. «Потрібно відбудовувати все: доми, школи, церкви. Але, й ви це добре знаєте, все це робиться разом із духовною, культурною та соціальною відбудовою громадської та церковної спільноти», – сказав він, підкресливши, що особисте і колективне відродження – це дар благодаті та плід «зусиль кожного та всіх разом».

«У справі відбудови церкви заслуговують особливої уваги. Вони є спадщиною громади не лише в історичному та культурному сенсі, але також у значенні ідентичності. Це каміння пронизане вірою та цінностями народу, храми також є рушійними місцями його життя, його надії», – сказав Святіший Отець, скерувавши також думку до делегації з в’язниць, згадавши про те, що і серед ув’язнених було багато жертв. «Сьогодні тут ви є знаком надії та людської і суспільної відбудови», – додав Папа.

Після зустрічі з громадськістю Святіший Отець відвідав катедральний собор, який ще перебуває в процесі реставрації.

Схожі новини:

Поширити новину: