Близькість Церков Америки з Україною: одноголосна молитва за мир

Біль, необхідність молитви, допомога та мир в центрі уваги католицьких єпископів та вірних Американського континенту після військового вторгнення Росії в Україну.

Про це пише Vatican News.

Рада Єпископатів Латинської Америки і Карибського Регіону (CELAM) висловила свою стурбованість ситуацією в Україні та приєднується до заклику Папи Франциска до політичних лідерів, аби вони, зробивши іспит совісті, відклали все те, що спричиняє страждання населення та дестабілізує співіснування. Про це йдеться в заяві, підписаній Преосвященним Міґелем Кабрехосом Відарте, архієпископом Трухільйо (Перу) і Президентом цієї Ради та кардиналом Оділіо Педро Шерером, архієпископом Сан-Паоло (Бразилія), її Генеральним Секретарем.

Єднаючись із Папою Франциском, CELAM закликала всі 22 Єпископські Конференції, що входять до Ради, церковні інституції континенту та всіх братів і сестер доброї волі приєднатися до дня молитви та посту за мир, проголошеного Святішим Отцем на 2 березня (Попільну середу). Водночас Рада заохочує поглиблювати цьогорічне послання Папи на Великий Піст, в якому він закликає невтомно чинити добро. Разом з Папою вони моляться, «щоб Цариця Миру вберегла світ від безумства війни».

Застосування військової сили – це не шлях до діалогу

Не бракує закликів і запевнень у близькості з боку Єпископських Конференцій обох Америк. Зокрема, Виконавчий Комітет Канадської Єпископської Конференції висловив свою солідарність, зазначаючи, що «разом з народом України та з канадцями українського походження вони закликають вірних і всіх людей доброї волі молитися за негайне відновлення миру, діалогу та людського братерства». Автори звернення додають, що уроки насильства, засвоєні в історії людства, вимагають від усіх шукати вирішення непорозумінь ненасильницьким шляхом. Вони нагадують, що застосування військової сили «не сприяє діалогові та мирові, але створює загрозу для невинних людських життів, гідності людської особи та безпеки всіх людей, втягнутих у цей конфлікт».

Архієпископ Лос-Анджелеса Хосе Ґомес, що очолює Конференцію Католицьких Єпископів США, видав коротку заяву, в якій підкреслив, що в хвилини тривоги «ми призиваємо лагідне Боже милосердя, щоби скерувало наші кроки на дорогу миру».

Ще є час на добру волю

Єпископська Конференція Мексики повторює слова кардинала П’єтро Пароліна, Державного Секретаря Апостольського Престолу, який у своєму повідомленні від 24 лютого стверджував, що «ще є час на добру волю, є ще простір для переговорів, ще залишилося місце для застосування мудрості, яка пощадить світ від безумства та жахіть війни». Єпископи закликають 27 лютого до особливої молитви за мир, завершивши недільні богослужіння адорацією Пресвятої Євхаристії та благословенням Найсвятішими Тайнами.

Поразка людства в будуванні миру

Очільник Єпископату Бразилії преосвященний Валмор Олівейра де Азеведо у своїй заяві наголосив, що «війна є найбільшим вираженням ненависті, незалежно від розмірів конфлікту. Вторгнення Росії в Україну є знаком поразки людства в будуванні миру». «Нехай же наша молитва та віра збереже нас стійкими в зусиллях на користь миру», – побажав він, наголошуючи на необхідності швидких спільних дій з боку правителів, світових лідерів і політиків, щоби «надолужити за шкоду, завдану конфліктами, що вбивають невинних людей, дестабілізують світ, загрожують народам та огортають людство тінню смерті».

Схожі новини:

Поширити новину: