Папа: цінувати своє коріння та любити так, як Христос

Під час аудієнції із паломниками із Сотто-іль-Монте та Кончезіо, Святіший Отець пригадав Папу Йоана ХХІІІ та Павла VI, закликавши прочан подякувати Господеві за те, що вибрав з їхніх громад двох святих пастирів, які змогли вести Церкву як в часах великого ентузіазму, так і в період великих випробувань та викликів.

Про це пише Vatican News.

В суботу, 3 червня 2023 року Святіший Отець зустрівся в базиліці Святого Петра з паломниками, що прибули із Сотто-іль-Монте та Кончезіо, представляючи громади походження двох святих Пап: Йоана ХХІІІ та Павла VI. Паломництво відбулося з нагоди трьох важливих ювілеїв для всієї Церкви: 60-річчя енцикліки Pacem in Terris, переставлення до вічностіПапи Ронкаллі та обрання Папи Монтіні. Отож, вірні прибули, щоб, за словами Папи Франциска, «подякувати Господеві за те, що Він вибрав з їхніх спільнот двох святих пастирів, які змогли вести Церкву в часи великого ентузіазму, але також і великих запитань та викликів». «Як головні дійові особи, вони пережили хвилю нової життєдайної сили, яка супроводжувала Другий Ватиканський Собор, а також були змушені протистояти серйозним небезпекам, таким як тероризм і “холодна війна”» – сказав Папа зазначивши, що «історія свідчить нам, що вони були “пастирями на подобу Божого серця”, які вміли шукати загублених овець і пасти їх зі справедливістю й милосердям» (пор. Єз 34, 16).

Земля свята та багата вірою

Наступник святого Петра продовжив, що ці два святі Папи «залишили сліди свого шляху святості, так що навіть сьогодні місця їхньої присутності є місцем паломництва для багатьох чоловіків і жінок, які їдуть туди з Італії та з-за кордону». Завдяки цьому земля, на якій вони народилися, стає «більш живою та багатшою на віру».

Святіший Отець підкреслив, що «вони змогли стати великими пастирями, насамперед тому, що на своєму шляху зустріли добрих супутників, свідків Євангелія, які допомогли їм зростати у вірі, аж до тієї міри, що запалили в них світло покликання». Він зазначив, що «їхні сім’ї, різні за походженням і контекстом, однак об’єднані тим самим міцним християнським благочестям, жили, з одного боку, у важкій праці на полях, а з іншого – у серйозній культурній і соціальній діяльності».

Папа продовжив роздуми словами, що Бог не творить святих у лабораторії: але формує їх під проводом Святого Духа завдяки праці багатьох. Він закликав присутніх бути вдячними Господеві за те, що дав їм такий «родючий, багатий на святість ґрунт, у якому вони можуть пустити коріння і зростати».

Єпископ Риму закликав паломників «завжди цінувати своє коріння, не так для того, щоб перетворити його на герб чи бастіон для захисту, а радше як багатство, яким можна ділитися». Папа закликав «любити своє коріння, намагатися завжди розвиватися в гармонії зі своїм корінням», адже «любити своє коріння означає любити Євангеліє Ісуса і любити так, як любив Ісус у Євангелії!».

Плекати мир, побудований на справедливості й любові

Разом із прочанами Папа пригадав річницю енцикліки Pacem in Terris. Він зазначив, що «в ній Іван ХХІІІ говорить про цінність миру, заснованого на справедливості, любові, правді, свободі, заснованого на повазі до гідності людей і народів (пор. пп. 18-19)». «Це ті цінності, які він, безумовно, засвоїв і пізнав, перш за все, в сільській місцевості Бергамо; те ж саме стосується і святого Павла VI на землях Брешії».

Врешті, Папа Франциск нагадав, що ці два міста Ломбардії – Бергамо та Брешія – «разом» були обрані «Столицею культури Італії» на 2023 рік, і визначив це як «ще один знак, який веде нас у тому ж напрямі». Насправді справжня культура об’єднується «в діалозі та спільному дослідженні», і, як писав святий Павло VI у Populorum progressio, вона має на меті провадити «через взаємодопомогу, поглиблення знань, розширення серця, до більшого братерського життя в дійсно універсальній людській спільноті». «Культура, – підсумував Святіший Отець, – це любителька істини та добра для людини, суспільства та створіння. Продовжуйте плекати її, перш за все у своїх домівках і на своїх парафіях, щоб продовжувати місію, довірену нам обома святими Папами, на землі яких ви народилися».

Схожі новини:

Поширити новину: