Нунцій в Україні: молімося, щоб з Божою допомогою досягнути неможливого

Архієпископ Вісвальдас Куболькас виступив на конференції, організованій Європейським рухом ненасильницьких дій (Movimento Europeo Di Azione Non Violenta, MEAN), щоби знову підкреслити важливість громадянського суспільства в підтримці населення та пошуку нових шляхів діалогу. 

Про це пише Vatican News

«Я не можу спілкуватись із католицькими священиками, які були евакуйовані з окупованих Росією територій і зараз перебувають у полоні. Я не можу дати воду та їжу мешканцям оточеного Маріуполя, котрі приречені гамувати спрагу водою з радіаторів. Мені не вдалося врятувати дітей, які вивезені за кордон, хоча вони були під захистом гуманітарної допомоги». Архієпископ Вісвальдас Куболькас, Апостольський нунцій в Україні, після шістнадцяти місяців війни визнає свою розумову втому та труднощі в пошуку нових ідей, щоб допомогти країні вийти з конфлікту. Тому нунцій у своїй промові, будучи на зв’язку з столиці України, у другий день конференції «Розбудова миру в Європі від Сараєво до Києва», організованої Mean, у Папському університеті Антоніанум у Римі звернувся з проханням до людей доброї волі молитися за досягнення неможливого з Божою допомогою там, де простих людських засобів недостатньо.

Між реалізмом і надією, нунцій високо оцінив ініціативи організації Mean, яка об’єднує 35 італійських організацій і яка впродовж останніх місяців кілька разів їздила в Україну, щоб вислухати населення та інституції, збудувала «село миру» для підтримки людей і в липні минулого року організувала марш в українській столиці. «Ваша мета, – повторив архієпископ Куболькас, – об’єднати простих людей, цивільних, духовенство у свого роду армії. Між ними іноді легше вести діалог, ніж між установами». Єднаючись через телефонний зв’язок, кардинал Маттео Марія Зуппі, архієпископ Болоньї, голова Конференції єпископів Італії, якому Папа Франциск доручив місію підтримувати шляхи миру в Україні наголосив: «Ваш приклад є важливим! Ми перебуваємо в часі, коли мир не є чимось риторичним. Нам терміново потрібні шляхи миру». Він також пригадав турботу Папи про мир і справедливість.

Місія кардинала Зуппі, як пояснив економіст Стефано Замані, почесний президент Папської академії соціальних наук, була дуже бажаною Папою Франциском. Війна в Україні є «першою глобальною війною в історії людства». Бо, на відміну від світових воєн, наслідки цієї позначилися й на невоюючих країнах – згадаймо брак українського зерна для африканських країн… За словами Замані, слід уникати тих «дипломатичних пасток», які загрожують відстрочкою перемир’я, пропонуючи неприйнятні для сторін пропозиції.

Фото: Mean

Схожі новини:

Поширити новину: