Папа: в сім’ї здійснюється значна частина мрії Бога щодо людства

Написавши послання на підтримку «Глобального пакту задля сім’ї», Папа Франциск підкреслює, що зважаючи на важливість сім’ї, ми не можемо миритися із її занепадом і повинні надавати їй всебічну підтримку.

Про це пише Vatican News.

У Апостольському напоумленні «Amoris laetitia» Папа Франциск підкреслював, що «благо сім’ї є вирішальним для майбутнього світу й Церкви». З «таким ж переконанням» він висловив свою підтримку ініціативі Family Global Compact (Глобального пакту на підтримку сім’ї). Про це читаємо у його посланні з нагоди презентації пакту, що у вівторок, 30 травня 2023 року, відбулася у Ватиканському прес-центрі. Йдеться про програму, яка покликана створити платформу для діалогу між душпастирством сімей і католицькими науковими осередками, які займаються дослідженням тем, пов’язаних із сім’єю. Вона є ініціативою Дикастерії у справах мирян, сім’ї та життя і Папської академії суспільних наук.

Між кризою та перспективами

Святіший Отець зазначає, що католицьким університетам довірено завдання поглибленого богословського, філософського, юридичного, соціологічного та економічного аналізу подружжя та сім’ї. З досліджень, за його словами, випливає «контекст кризи сімейних стосунків, який підживлюється можливими труднощами та структурними перешкодами, що ускладнюють спокійне формування сім’ї за відсутності належної підтримки з боку суспільства». Через це багато молодих людей замінюють подружжя на різні форми нестабільних і неформальних стосунків. «Дослідження, однак, показують також те, як сім’я залишається першочерговим джерелом суспільного життя, показують існування добрих практик, які заслуговують поширення на глобальному рівні. В цьому сенсі, – підкреслює Папа, – самі ж сім’ї можуть і повинні бути свідками і головними дійовими особами цієї програми».

Завдання пакту

В цьому контексті Наступник святого Петра наголошує, що Family Global Compact не повинен бути статичною програмою, а мандрівкою, що складається з чотирьох кроків. Першим він називає започаткування діалогу й більшої співпраці між академічними осередками, що займаються дослідження сімейної тематики, а також створюючи мережі між науковими інституціями, що надихаються соціальною доктриною Церкви. По-друге, йдеться про те, щоби творити більшу гармонію між християнськими громадами та католицькими університетами. Наступним моментом є сприяти культурі сім’ї та суспільного життя, з якої можуть випливати пропозиції для політики. Врешті, йдеться про те, щоби підтримувати пропозиції, які зродяться, щоб служіння для сім’ї збагачувалися в духовному, душпастирському, культурному, юридичному, політичному, економічному та соціальному напрямках.

Не можемо залишатися байдужими

«У сім’ї здійснюється значна частина Божих мрій про людську спільноту. Тому ми не можемо миритися з її занепадом в ім’я непевності, індивідуалізму та споживацтва, що прямують до майбуття, що складається з індивідів, які думають про себе самих. Ми не можемо були байдужими щодо прийдешнього сім’ї, спільноти життя та любові, незамінного і нерозривного союзу між чоловіком і жінкою, місця зустрічі між поколінням, надії суспільства. Не забуваємо, що сім’я приносить позитивні наслідки для всіх, оскільки породжує спільне благо: добрі родинні стосунки є незамінним багатством не тільки для пари та дітей, але для всієї церковної та громадської спільноти», – підсумовує Папа, дякуючи всім, хто приєднається до Family Global Compact.

Схожі новини:

Поширити новину: