Папа Франциск: на розбитий поділами світ Господь виливає Свого Духа, Духа єдності

Якщо світ поділений, а Церква поляризується, не витрачаймо час на критику інших, на те, щоби гніватися на себе самих, але призиваймо Святого Духа, Який творить гармонію з розмаїття дарів, допомагаючи долати «духа поділу», тобто, диявола. Із таким заохоченням Папа Франциск звернувся у своїй проповіді в Неділю П’ятидесятниці.

Про це пише Vatican News.

«Сьогодні Боже слово показує нам Святого Духа в дії. Бачимо Його діяння в трьох моментах: у світі, Який Він створив, у Церкві та в наших серцях», – цими словами Папа Франциск розпочав свою проповідь, яку він виголосив під час Святої Меси, яку він в Неділю П’ятидесятниці, 28 травня 2023 р., очолив у базиліці Святого Петра у Ватикані.

Дух, що творить гармонію

Святіший Отець зазначив, що Церква століттями призиває Святого Духа як творця. Однак, можемо запитувати про те, що саме Він робить у створінні світу: «Якщо початком всього є Отець, якщо все створене через Сина, то якою є особлива роль Святого Духа?». Проповідник навів слова святого Василія Великого, який повчав, що Якщо усунути Духа зі створіння, то все змішається, життя здаватиметься без законів і без порядку. Отож, Святий Дух приносить у світ гармонію, Він «оновлює землю», але «не змінюючи, а гармонізуючи дійсність».

«Сьогодні в світі є стільки розбрату, багато поділів. Усі ми пов’язані, однак виявляємося відірваними одні від одних, позбавлені чутливості через байдужість і пригнічені самотністю. Як же багато війн, конфліктів: зло, яке людина спроможна вчинити, здається неймовірним», – сказав Папа, вказуючи на те, що ці наші прояви ворожості підживлює «дух поділу», тобто диявол, на що вказує його ім’я. Він «втішається суперництвом, несправедливістю, обмовами», й перед обличчям лиха розбрату, «наших зусиль для побудови гармонії недостатньо». Тому Господь у кульмінаційний момент спасіння «виливає на створений світ Свого доброго Духа, Святого Духа, Який протидіє духові поділів, бо є гармонією, Духом єдності, Який приносить мир».

Дух, Який будує єдність

Як зауважив далі Наступник святого Петра, крім всього створіння, бачимо діяння Святого Духа в Церкві. Відразу можемо побачити, що початок Церкві в П’ятидесятниці Він дає не надаючи інструкції та приписи, але сходячи на кожного апостола, й кожен отримує різні дари. «Вся ця множина різних дарів може породжувати замішання, але Святий Дух, як в і створенні, саме на основі множинності любить творити гармонію», – сказав проповідник, що ця гармонія не полягає в уодноманітненні, бо бачимо, як кожен починає говорити іншими мовами, тобто, «Він не створює однакову для всіх мову», але сприяє порозумінню, не касуючи відмінності. Церква, як зауважив Святіший Отець, не починається із організаційного плану, але «з досвіду тієї самої любові Бога», через що можемо дивитися на кожного брата та сестру як на «частину того самого тіла, до якого належу я».

В цьому контексті Єпископ Риму зауважив, що синод, який триває, повинен бути «мандрівкою згідно з Духом», не парламентом, щоби домагатися прав та говорити про потреби згідно з порядком денним світу, не нагодою йти за вітром, але шансом «бути слухняними до віяння Святого Духа». «Без Нього Церква є інертною, віра є лише доктриною, мораль – лише обов’язком, душпастирство – лише працею. […] З Ним, натомість, віра є живою, Господня любов здобуває нас, а надія відроджується», – сказав Святіший Отець, підкреслюючи, що для того, щоби сповнитися Святим Духом як у день П’ятидесятниці, «Божий люд повинен прямувати вперед разом, творити синод».

Дух, що дає мир

Врешті, третім аспектом, який виокремив Папа, є те, що Святий Дух творить гармонію в наших серцях. Він звернув увагу на те, як у вечір Пасхи Ісус дихнув на учнів і сказав: «Прийміть Духа Святого». «Ісус дарує Його зі спеціальною метою: щоби прощати гріхи, тобто, щоби примирювати душі, щоби примирювати серця, розтерзані злом, розбиті ранами, роздроблені почуттям провини», – мовив проповідник, заохочуючи вірних відповісти в своєму серці на кілька запитань: чи ми прислухаємося до гармонії Святого Духа, а чи слідуємо за власними ідеями та проектами? Чи є швидкими в осуджуванні, вважаючи себе жертвою всіх і всього, а чи приймаємо Його гармонієтворчу силу, благодать спільності, яку Він вливає? «Якщо світ поділений, якщо Церква поляризується, якщо серце роздроблюється, не витрачаймо час на критику інших і на те, щоби гніватися на себе самих, але призиваймо Святого Духа», – закликав Папа.

Фото: Daniel Ibáñez

Схожі новини:

Поширити новину: