Папа: жест умивання ніг – це не фольклор, а звіщення про наше покликання

Перед тим, як обмити ноги дванадцятьом неповнолітнім в’язням, Папа Франциск у проповіді підкреслив, що Ісус цим жестом нагадує нам про те, що ми покликані допомагати одні одним, а не наживатися одні на одних.

Про це пише Vatican News.

«Цим богослужінням Ісус хоче навчити нас благородства серця», – сказав Папа Франциск, проповідуючи без заздалегідь приготованого тексту під час Святої Меси Господньої вечері, яку він у Великий Четвер, 6 квітня 2023 р., відслужив у римському виправному закладі для неповнолітніх «Casal del Marmo». Вже всьоме він звершив це богослужіння в пенітенціарній установі та вдруге входить у Пасхальне Тридення з вихованцями саме цієї в’язниці. Саме тут він вперше як Наступник святого Петра звершив зворушливий обряд обмивання ніг.

Прибувши до пенітенціарної установи, Папа відразу прибув до каплиці, де очолив Євхаристійне богослужіння, в якому співслужив його головний церемоніймейстер монсеньйор Дієго Равеллі. Разом з молодими в’язнями в молитві єдналися представники поліції та персонал в’язниці.

Урок від Ісуса

На початку проповіді Святіший Отець нагадав, що Ісус умиває ноги Своїм учням якраз напередодні того, як бути розіп’ятим. Він пояснив, що в той час дороги були запорошені, а люди ходили пішки, тому перед початком бенкету чи зустрічі потрібно було обмити ноги. Очевидно, це було завдання слуг чи невільників. «Уявімо собі, наскільки враженими були учні, коли побачили, що Ісус починає робити чинність раба. Але Він робить це, щоби дати їм зрозуміти послання наступного дня, коли Він помре як невільник, щоби заплатити наші борги», – сказав Папа, зауваживши, що якщо б ми прислухалися до цього, то «життя було би прекрасним», оскільки ми б поспішали «допомагати одні одним, замість того, щоби обшахровувати одні одних, наживатися одні на одних».

Бог любить нас такими, якими ми є

«Це дуже гарно допомагати одні одним, простягнути руку. Це людські, універсальні жести, але які народжуються із благородного серця. Й Ісус сьогодні цим богослужінням хоче навчити нас цього: благородства серця», – вів далі проповідник, зазначивши, що присутні можуть сказати: «Знав би Папа, що ношу в собі…». «Але Ісус знає і любить нас такими, якими ми є, і вмиває ноги нас усіх. Ісус ніколи не лякається нашої слабкості, не боїться її, бо вже заплатив. Він лише хоче супроводити нас, взяти за руку, щоби життя не було для нас дуже важким», – відповів Папа.

Наше покликання

Святіший Отець підкреслив, що жест, який він повторить, вмивши ноги дванадцятьом із них, «не є фольклорним звичаєм». Це жест, який «звіщає, якими ми повинні бути одні з одними». Навколо себе бачимо, як багато людей наживаються за рахунок інших, в той час, як багато-хто заледве зводить кінці з кінцями, бачимо багато несправедливості, безробіття, несправедливу оплату праці… Й ніхто не може сказати: «Богу дякувати, я не такий», бо кожен може посковзнутися… Усвідомлення цього, за словами Папи, «дає нам гідність». «Ісус захотів обмити ноги та сказати: “Я прийшов, аби спасти вас, щоби послужити вам”», – сказав проповідник, зауваживши, що жест, який він зробить, служить для того, щоби нагадати про це Ісусове повчання, що ми покликані допомагати одні одним.

Після молитовної паузи для роздумів Папа Франциск, долаючи незручності, пов’язані з віком і станом здоров’я, повторив жест Ісуса, зроблений під час Тайної Вечері, вмивши ноги дванадцятьом юнакам і дівчатам різних національностей. Наприкінці Святої Меси Марія Тереза Юліані, Директриса тюрми, звернулася до нього з подячним словом. Перед тим, як залишити заклад, Святіший Отець поблагословив пам’ятну таблицю для каплиці, посвяченої на честь блаженного Джузеппе Пульїзі. Вітаючись із деякими в’язнями, він отримав від них у подарунок власноручно виготовлений дерев’яний хрест та тістечка. У свою чергу, Папа подарував молодим в’язням, директрисі та персоналові вервиці та шоколадні яйця.

Схожі новини:

Поширити новину: