Святіший Отець: «ні» тіньовому працевлаштуванню, «так» гідній праці

Приймаючи делегацію Італійського національного інституту соціального забезпечення, Папа Франциск наголосив на важливості солідарності між поколіннями й поділився думками про виклики, які стоять перед пенсійною системою.

Про це пише Vatican News.

«Ми потребуємо мудрих політиків, які керуються критеріями братерства та вміють розпізнавати часи, запобігаючи розтрачанню ресурсів, коли вони наявні, і запобігаючи тому, щоби залишити майбутні покоління у великих труднощах», – сказав Папа Франциск, приймаючи у понеділок, 3 квітня 2023 р., делегацію Італійського національного інституту соціального забезпечення, інституції, яка представляє державний пенсійний фонд і надає соціальні гарантії у випадку втрати працездатності чи безробіття. Аудієнція була приурочена до 125-річчя інституту, на що Святіший Отець зауважив, що «не всі країни можуть похвалитися настільки цінним досвідом служіння робітникам».

Актуальність, яка не минає

За словами Папи, тема пенсійного забезпечення стає дедалі більше актуальною. З одного боку, суспільства втрачають горизонт майбутнього, зосереджуючись на теперішності. З іншого – пенсійне є такою формою забезпечення, що «зв’язує між собою різні покоління». Адже заслужена пенсія робітника підтримується ні тільки його стажем, але й завдяки тому, що існує хтось, хто завдяки своїй діяльності конкретно сплачує ці пенсії.  Тому не може не викликати занепокоєння «демографічна зима». «І не слід забувати про те, що в пенсійну систему роблять внесок іноземні робітники, які ще не мають громадянства. Було би добрим знаком зуміти виражати їм вдячність за те, що вони роблять», – додав Святіший Отець, підкреслюючи, що пенсійне забезпечення нагадує про взаємозалежність одні від одних.

Три заклики

У цьому контексті Папа звернувся із трьома закликами, які покликані зберегти забезпечення «на висоті викликів, які стоять перед старіючими суспільствами». Першим є «ні» тіньовому працевлаштуванню. В якийсь момент, за його словами, це може здаватися економічно вигідним, але в дійсності «фальсифікує ринок праці й наражає робітників на різні форми експлуатації та несправедливість». Другий заклик – це «ні» нестабільному працевлаштуванню, так званому прекаріатові, яке не повинно тривати надто довго, оскільки відтягує приєднання до системи соціального забезпечення та спричиняється до скорочення народжуваності. Врешті, «так» гідній праці, яка завжди є «вільною, креативною, співучасною та солідарною».

Добре і погане забезпечення

Підсумовуючи, Святіший Отець зазначив, що існують добра і погана завбачливість, опис яких знаходимо в Біблії. Поганою є та, що зосереджена на собі самому, про що нагадує притча про багача, який нагромаджує лише для себе. «Не має майбутнього той, хто замикається у фальшивих гарантіях», – підкреслив Папа, вказуючи на старозавітного Йосифа, управителя Єгипту, який показав приклад доброї завбачливості, відкладаючи частину збіжжя в урожайні роки, що врятувало народ під час неурожайних.

«Дорогі браття й сестри, дякую вам за ваше служіння на підтримку робітників, щоби гарантувати соціальну допомогу безробітним і тим, хто захворів, пережив нещасний випадок чи є похилий віком. Моїм побажанням є, щоб ви й надалі у конкретний спосіб уможливлювали право на пенсію, а також причинялися до зростання в суспільстві культури спільного блага, завбачливості та сталості», – сказав Святіший Отець.

Схожі новини:

Поширити новину: