Єпископ Широкорадюк: єднаючись з Богородицею просимо про єдність нашого народу

У суботу, 25 березня, в Урочистість Благовіщення Господнього у Всеукраїнському санктуарії Матері Божої Святого Скапулярію, відбулося паломництво руху «Світло-Життя».

Розпочалося паломництво з реєстрації та творенням спільноти, далі відбулися намет зустрічі та свідчення учасників руху. Цього року до Бердичева прибуло понад 100 учасників з Києва, Житомира, Звягеля, Хорошева, Коростеня, Довбиша, Високої Печі, Рівного та Луцька. Також до приїжджих приєдналися учасники руху з Бердичева та навколишніх парафій.

Центральною частиною паломництва стала Свята Меса, яку очолив ординарій Одесько-Сімферопольської дієцезії, єпископ Станіслав Широкорадюк OFM, а з ним співслужили голова Конференції римсько-католицьких єпископів в Україні ординарій Луцької дієцезії єпископ Віталій Скомаровський, отець Віктор Матушевський SAC, отець Антон Пантус та хранитель Бердичівського санктуарія отець Віталій Козак OCD, який на початку привітав єпископів, священників та усіх учасників паломництва.

Проповідь виголосив єпископ Станіслав Широкорадюк OFM.

«Як важливо в це, таку величну, урочистість Благовіщення зібратись на спільну молитву в такому чудовому колі – колі родин, які хочуть творити єдність в Церкві, суспільстві, з Богом. Такої єдності потребує світ. Для нас – людей, які сьогодні особливо переживаємо випробування, яким є війна, – важливо зрозуміти, що війни постають від браку єдності. В цьому всьому ми хочемо єднатися з Пресвятою Дівою Марією і просити про цю єдність нашого народу, єдність людей доброї волі, які нам допомагають і, звичайно ж, про єдність з Богом. Бо через брак єдності з Богом суспільство творить поділи та постають війни», – зазначив єпископ Станіслав Широкорадюк OFM на початку своєї проповіді. 

Проповідник підкреслив, що ми, як Церква, є щасливі, бо маємо культ Марії; маємо Матір, яка заступається за нас. Другий Ватиканський собор підкреслив, що Марія є в серці Церкви та особливо заступається за нас. 

Єпископ Широкорадюк пригадав понтифікат папи Бенедикта XV, який припав на Першу світову війну. 5 травня 1917 року Святіший Отець закликав об’єднатися в молитві про мир через заступництво Діви Марії. Відповіддю на цей заклик було об’явлення Марії у Фатімі, яка 13 травня того ж року закликала до особливої молитви за мир та у своїх подальших об’явленнях просила молитись про навернення Росії. Через 70 років після цього заклику папа Йоан Павло ІІ оголошує у Церкві Рік Марії. Він назвав Марію найдосконалішим знаряддям в руках Бога.  

Єпископ Широкорадюк пригадав факт чуда в історії Австрії, яке було пов’язане з Богородицею. Був час, коли Австрія була поділена на 4 частини, одна з них належала Росії. Австрійський народ 10 років проводив перегринацію фігури Богородиці та просив про мир та єдність за заступництвом Марії. Чудо сталося у великий марійний день – урочистість Непорочного Зачаття. Російські війська залишили Австрію, а за ними вийшли й інші сили.

«Бог вибрав Марію і Вона стала найкращим знаряддям у Його руках. Бо Марія погодилась на це. Бог нічого сам не робить, Він потребує нас. Якщо ми єднаємось, боремось, Бог нам допоможе… Не сумніваймося, перемога буде, прийде благословенний мир, але маємо зробити все, що в наших силах, аби ми були вірними слугами Бога», – підсумував проповідник.

Під час паломництва збирали пожертви для Харківсько-Запорізької дієцезії, яка найбільше постраждала під час війни.

На завершення Святої Меси були прийняти нові пари у рух «Світло-Життя», а також відбулося благословення нових районних пар у Києві. Від імені усіх учасників паломництва з подячним словом до єпископів та священників звернулась дієцезіальна пара Київсько-Житомирської дієцезії Василь та Юлія Маслій.

По завершенню Святої Меси голова Конференції римсько-католицьких єпископів в України єпископ Віталій Скомаровський у єдності з усіма єпископами та усією Церквою відновив присвячення України Непорочному Серцю Марії, прочитавши відповідний акт.

Далі за програмою паломництва відбулася конференція єпископа Станіслава Широкорадюка OFM про синодальність.

«Синодальність – це тоді, коли Церква повинна не тільки говорити, але і повинна почути. Це головна ціль синодальності. Ми повинні вміти говорити та вміти слухати, говорити як Церква і слухати Церкву. Це дуже важливо, нам дана така можливість. А основне, це орієнтуватися в цій ситуації», – розповів єпископ.

Після почастунку, члени руху «Світло-Життя» помолилися Коронку до Божого Милосердя й після благословення вирушили до своїх домівок.

Максим Железницький

Схожі новини:

Поширити новину: