Єпископ Собіло: дуже потрібні наші католицькі капелани

Про реалії життя у Запоріжжі та найбільшу потребу локальної Церкви розповідає єпископ-помічник Харківсько-Запорізької дієцезії Ян Собіло. 

«Запоріжжя знаходиться дуже близько лінії фронту. Ми з отцями і люди, які є, які прийшли до парафії, бо багато людей останнім часом прийшли до парафії, хоч деякі і виїхали, коли почалася війна, ми частково є на лінії фронту. До нас приїздять хлопці з різних бригад, люди для них організовують всіляку допомогу. Допомагають їм захищати нас, забезпечуючи їхні потреби. Я бачу велику солідарність, люди відчувають проблеми захисників і це найголовніше. Тут навіть нікому не треба щось говорити. Ми їздимо на передову, завозимо їм допомогу, перебуваємо з ними. 

Дуже радіє серце, коли бачиш, що приїздить з фронту воїн, увесь брудний, бо довгий час був у окопі, але перше питання – це не їжа чи душ, а Cповідь та Причастя. Бо він у будь-який момент може отримати наказ вертатись. Дуже тішить, що солдат хоче примиритись з Богом. Завдяки солідній праці священників, монахів, монахинь у парафіях по всій Україні бачимо, що хлопці, які приїздять, розуміють, що таке життя і що таке смерть. Таких свідчень після війни буде дуже багато, можна буде написати не одну книгу про те, як людина живе Богом і на лінії фронту також. Колись була зустріч з командуванням різних батальйонів, вони кажуть: повірте, що в окопах атеїстів не буває. Коли починається сильний обстріл – атеїзм зникає. Реально людина бачить, що як немає Бога та вічного життя, то тут наші дії не мають сенсу. Тому хлопці одразу питають про молитви та можливість сповіді. 

Я хочу також закликати всіх священників, які хотіли би послужити капеланами, входити в це служіння. Це дуже важлива справа, бо є батальйони, де є протестантські пастори, але вони не можуть сповідати. Ми всі, як є небезпека смерті, бажаємо почути, що тобі прощаються гріхи. Тому важлива місія католицького капелана, бо до нього прийде і протестант, і католик, і православний, і той, хто вчора не був віруючий. Там, на фронті, у духовному сенсі ти можеш щодня спасати багато людей. Це служіння складне, але на сьогодні дуже важливо підтримати тих, хто нас захищає. 

Тут відчувається велика солідарність людей. Дуже багато є переселенців, які все втратили. Звичайно ж, ми отримуємо допомогу з різних сторін, однак дуже сильно відчувається підтримка на місці: люди діляться з тими, хто має менше».

Схожі новини:

Поширити новину: