58 пленарне засідання Конференції римсько-католицьких єпископів України

Цими днями у Брюховичах відбувається пленарне засідання Конференції римсько-католицьких єпископів України.

Після обіду, 16 березня, єпископи зібрались на території Вищої духовної семінарії св. Йосифа Львівської архідієцезії. Засідання розпочалось молитвою. Коронку до Божого милосердя очолив ординарій Кам’янець-Подільської дієцезії Леон Дубравський.

Молитва лунала в намірі миру в Україні, за захисників та захисниць, поранених, аби Святий Дух зійшов та відновив обличчя землі, в намірі перепрошення за гріхи та випрошення Божого Милосердя для України. Також єпископи молились літанію до св. Йоана Павла ІІ.

Першим пунктом порядку денного була зустріч із Апостольським нунцієм в Україні архієпископом Вісвальдасом Кульбокасом. Під час зустрічі з представником Святішого Отця було обговорено актуальні справи та діяльність Церкви в умовах війни, з огляду на специфіку окремих дієцезій. Один із викликів, що стоїть перед Церквою в Україні, – це душпастирство на окупованих територіях.

Єпископи також обговорили можливі молитовні ініціативи, що присвячені Року Божого милосердя, який у 2022-2023 роках переживає Церква в Україні.

Продовженням зустрічі єпископату стала Свята Меса. За словами виконувача обов’язків голови Конференції єпископату архієпископа Мечислава Мокшицького: «Це нагода молитися за український народ, а також можливість у молитві та спільноті єпископів розпізнавати шляхи кращого служіння Церкви в Україні».

Євхаристію очолив Апостольський нунцій в Україні архієпископ Вісвальдас Кульбокас, який звершував її за Церкву, Папу, за мир та за покликання. У проповіді нунцій наголосив, що чітко можемо бачити різницю між рішеннями, які натхненні людською волею, та тими, які натхненні Богом. У такому випадку нам може здаватися, що відбувається прогрес, однак насправді ми крокуємо назад. Бо рух вперед відбувається завдяки єдності з Богом. Говорячи про фрагмент Євангелія проповідник наголосив, що наші діла свідчать про те, яким духом керуємось. «По ділах багатьох святих чоловіків і жінок, які належать до Церкви ми розпізнаємо присутність Бога у їхньому житті. Зі святості їхнього життя ми пізнаємо правду про Бога, який присутній у них. Тому можна сказати, що знаки минулого, тобто знаки підтверджені традицією, вказують нам шлях до майбутнього», – зазначив нунцій. Проповідник також назвав три інструменти, які допоможуть донести до іншої людини правду: молитва, смирення, мудрість у спілкуванні. Крім того, він наголосив, що у проповідуванні Євангелія іншим важливо знайти найефективніші слова та методи, щоби дійти до тої чи іншої конкретної людини.

На завершення дня відбулась зустріч єпископату з делегацією міжнародної католицької благодійної організації «Kirche in Not» («Допомога Церкві в потребі»), яка вже дуже багато років підтримує Церкву в Україні, зокрема священників та богопосвячених осіб, парафіяльні спільноти, що переживають труднощі. Особливо відчутна ця допомога від початку повномасштабної війни в Україні. Під час зустрічі обговорено нагальні потреби українців та церковних спільнот, реабілітацію та допомогу постраждалим від війни, родинам військових та тих, хто втратив своїх близьких. Частину проєктів вже вдалося реалізувати, натомість організація готова підтримувати подальші ініціативи.

Другий день засідання

Другий день пленарного засідання єпископату розпочався Святою Месою під проводом нунція архієпископа Кульбокаса. Проповідь виголосив єпископ-помічник Кам’янець-Подільської дієцезії Радослав Змітрович ОМІ. Єпископ зазначив, що Євангеліє дня запрошує нас підтвердити рішення, аби Бог був на першому місці, адже відновлення завжди починається з зустрічі з Богом. «Варто здивуватися словом з Євангелія. Це щось неймовірне. Як можливо, що я, будучи людиною, можу любити Бога, покликаний до відносин із Ним», – зазначив єпископ Змітрович. Проповідник також зазначив, що люди з колишнього Радянського Союзу не знають, що робити з почуттям провини. «Ми знаємо, що робити з почуттям провини. Ми знаємо, що є пробачення гріхів. І зараз ця місія особливо актуальна, бо не одна людина має докори сумління. Без пробачення немає звільнення та немає миру. Ми маємо нести це пробачення та торкатися теми гріха», – зазначив єпископ та підкреслив, що майбутнє України та Церкви – у нашому наверненні.

О 9:30 ранку засідання розпочалося молитвою архієпископа Більчевського за єпископів. Цього року Церква в Україні відзначає соту річницю народження для неба архієпископа Львівського св. Йосифа Більчевського. З цієї нагоди 18 березня відбудеться урочиста Євхаристія за участі єпископату у Львівській катедрі.

У першій частині засідання було представлено звіт про діяльність комісії у справах Літургії, яка зараз працює над Літургією Годин, Літургійною агендою та Літургійним календарем. Єпископи Олександр Язловецький, який визначений відповідальним за синодальний процес в Україні, та Радослав Змітрович ОМІ, який був визначений делегатом на Континентальну асамблею в Празі, представив участь української делегації в першій частині зустрічі. Про зустріч очільників єпископських конференцій в рамках асамблеї розповів виконувач обов’язків голови Конференції єпископів архієпископ Мечислав Мокшицький.

Єпископи, дієцезії яких територіально зараз знаходяться у частковій окупації, розповіли про їхній стан та потреби Церкви на конкретних місцях.

Президент «Карітас-Спес Україна» єпископ Олександр Язловецький окреслив напрямки діяльності, виклики та плани розвитку релігійної місії. Виконавчий директор о. В’ячеслав Гриневич SAC розповів про діяльність місії, взаємодію з міжнародною спільнотою, яка надає підтримку, представив плани поглиблення співпраці між локальними осередками та міжнародними парнерами.   

Коронку до Божого милосердя о 15:00 очолив єпископ-помічник Львівської архідієцезії Едвард Кава OFMConv. Молитва лунала в намірах душ в чистилищі, за загиблих захисників, за жертв війни та ненароджених дітей, вбитих в нашій країні, про Боже милосердя для нас та України.

Під час засідання було обрано нового голову Конференції єпископату України. Ним став ординарій Луцької дієцезії, колишній секретар Конференції, єпископ Віталій Скомаровський. Заступником голови обрали єпископа Віталія Кривицького SDB, секретарем Конференції – єпископа Едварда Каву OFMConv. Архієпископ Мечислав Мокшицький, який виконував обов’язки голови Конференції єпископату передав єпископу Скомаровському печатку.

У ході засідання було також змінено очільників деяких комісій. З огляду на потреби було створено дві нові комісії: церковного права і церковних рухів та спільнот.

При Конференції єпископату діють наступні комісії:

комісія у справах Віровчення, яку очолює єпископ Микола Лучок ОР;

катехитична комісія – єпископ Леон Дубравський OFM;

комісія у справах кліру та священницьких покликань – єпископ Павло Гончарук;

комісія у справах літургії та сакрального мистецтва – єпископ Яцек Пиль ОМІ, єпископ Станіслав Широкорадюк OFM;

комісія душпастирства родин – єпископ Радослав Змітрович ОМІ (також служить асистентом руху «Світло-Життя»);

комісія загального душпастирства – архієпископ Мечислав Мокшицький;

комісія у справах чоловічих орденів та згромаджень – єпископ Едвард Кава OFMConv;

комісія у справах жіночих орденів та згромаджень – єпископ Едвард Кава OFMConv;

комісія душпастирства молоді – єпископ Ян Собіло;

комісія «Церква-Держава» – єпископ Віталій Кривицький SDB;

комісія «Карітас-Спес» – єпископ Олександр Язловецький;

екуменічна комісія – єпископ Віталій Кривицький SDB;

комісія у справах інтегрального розвитку людини – єпископ Леон Малий;

комісія у справах засобів суспільної комунікації – єпископ Микола Лучок ОР;

комісія військового душпастирства – єпископ Павло Гончарук;

комісія церковного права  – єпископ Олександр Язловецький;

комісія екології та туризму – єпископ Станіслав Широкорадюк OFM;

комісія церковних рухів та спільнот – єпископ Радослав Змітрович ОМІ.

Під час Вечірні разом із єпископами молився гість – єпископ Бєльсько-Живєцької дієцезії Роман Піндель. Він прибув на святкування з нагоди сотої річниці народження для неба Львівського митрополита св. Йосифа Більчевського. 18 березня о 10:00 у Львівській катедрі відбудеться урочиста Свята Меса за участі єпископату.

Схожі новини:

Поширити новину: