Папа: неповнолітні повинні бути в Церкві в якнайбільшій безпеці

Папа Франциск написав послання учасникам другого латиноамериканського конгресу про захист неповнолітніх, тема якого «Піклування, інформація, комунікація: ключові елементи ефективного розгляду випадків сексуального зловживання».

Про це пише Vatican News.

«Апостолами запобігання» Папа Франциск назвав учасників другого латиноамериканського конгресу на тему захисту неповнолітніх у своєму посланні з нагоди їхньої зустрічі, що від 14 до 16 березня 2023 відбувається у столиці Парагваю, де також відкрито Центр студій про людську гідність. Він наголосив на важливості розвитку відповідних ініціатив на місцевому рівні.

Завдання для кожної місцевої Церкви

«Праця над встановленням чітких процедур для захисту безпорадних у Церкві повинна ставати інтегральною частиною праці та пріоритетом у кожній місцевій Церкві», – підкреслює Святіший Отець, зауваживши, що доручив Папській Комісії захисту неповнолітніх наглядати над впровадженням в життя документа «Vos estis Lux Mundi», дбаючи про те, щоби постраждалі від зловживань «мали зрозумілі та доступні шляхи для пошуків справедливості». Відповідно, ті частини Церкви, де ці зусилля ще залишаються на початковому етапі через нестачу ресурсів, «потребують особливої уваги». «Не можна дозволити на те, щоби жорстока нерівність, якою уражені наші суспільства, вражала також і Церкву», – закликає він.

Шкода від невідповідного розгляду випадків

Папа Франциск згадує про те, як чотири роки тому в Ватикані зібралися очільники єпископатів, чернечі настоятелі, щоби разом з членами Римської Курії розглянути проблему неправильного розгляду випадків сексуальних зловживань. «Чи йдеться про насильство чи про зраду, сексуальне зловживання з боку представника духовенства та його покривання єпископами та чернечими настоятелями залишило незатерту рану на Христовому тілі, на Церкві, сподіявши шкоду стільком численним людям. Будь-хто, що применшує наслідки цієї історії чи мінімізує теперішні небезпеки, зневажає тих, хто так багато вистраждав і обманює тих, кому каже, що служить», – наголошує Святіший Отець, підкреслюючи, що ці злочини становлять зрозумілу небезпеку, а неправильне поводження з ними «і далі спотворюватиме Господнє Євангеліє в очах усіх».

У цьому контексті Папа визнає, що лідери Церкви вже багато зробили для долання цього лиха та запобігання його повторенню. І цей конгрес є «ще одним вираженням прагнення змінити нашу Церкву», як також «вираженням синодального процесу зустрічі, слухання, роздумів і взаємної допомоги». «Ми повинні побачити, що результатом є те, що неповнолітні перебувають у більшій безпеці в нашій Церкві», – підсумовує він.

Схожі новини:

Поширити новину: