Львів: міжнародна співпраця задля духовно-психологічної підтримки українців

5 березня 2023 р. до Львова з черговим робочим візитом прибув монсеньйор Роберт Вітілло – генеральний секретар Міжнародної католицької міграційної комісії разом із паном Крістіаном Костко, консультантом з управління робочої групи «Католицька відповідь для України». Вони зустрілися з архієпископом Мечиславом Мокшицьким та командою психологів, психотерапевтів та військових капеланів на чолі з координатором о. Олегом Саламоном.

Про це пише Львівська архідієцезія.

Під час зустрічі архієпископ Мечислав подякував монсеньйору Роберту Вітілло за велику ініціативу, допомогу та солідарність з Україною. Також попросив і надалі підтримувати Україну, жертв війни та людей в потребі.

Про свій другий візит монсеньйор Роберт Вітілло сказав: «Велика честь для нас співпрацювати з Римсько-Католицькою та Греко-Католицькою Церквою, тому що ви маєте експертів у психології, а також експертів у соціальному супроводі. Після мого першого візиту сюди в липні минулого року я побачив багатьох експертів тут, в Україні, тому ми вирішили підтримувати вже існуючі проєкти. Маємо надію на те, що продовжимо підтримувати ці проєкти в майбутньому та будемо їх поширювати, якщо Бог дозволить знайти необхідні ресурси для цього».

Добродії розповіли про зустрічі, які провели з нунцієм, з представниками Карітас Україна та Карітас-Спес, з Мальтійським орденом та іншими, під час яких обговорювали співпрацю у наданні гуманітарної допомоги. Зі свого боку Львівський митрополит разом із координатором психологів о. Олегом Саламоном розповіли про психологічний супровід військових, біженців та гуманітарне служіння в архідієцезії.

Координатор та очільник психологічної підтримки у Львівській архідієцезії о. Олег Саламон підсумував рік допомоги та співпраці із Міжнародною католицькою комісією з міграції: «Я вдячний за цей проєкт підтримки наших психологів, які працюють при нашому загальному душпастирстві в центрі духовної, психологічної, психотерапевтичної підтримки. Цей фінансовий проєкт скерований на те, щоб підтримати працю наших психологів, психотерапевтів, а це сьогодні дуже важливо.

Ми дуже вдячні Міжнародній католицькій комісії з міграції за те, що вони вийшли з ініціативою, щоб такий проєкт нам запропонувати і його реалізувати. Окрім того, цей проєкт дав нам можливість підвищення кваліфікації. Справді це хороший і потрібний досвід сьогодні для нас».

Цього року відбулося кілька тренінгів для священників та семінаристів за допомогою Міжнародної католицької міграційної комісії (International Catholic Migration Commission – ICMC). Ці тренінги мали на меті приготувати священників та семінаристів до духовного та психологічного супроводу, а також дадуть відповідну підтримку людям, які зустрілись з стресом, травмою, втратами внаслідок війни, яка триває в Україні.

«Лицарі Колумба разом із католицькою міграційною комісією взяли на себе завдання допомагати психологам та католицьким організаціям, які надають не тільки психологічну підтримку, а також і духовну. Тому що люди дуже часто потребують, окрім психологічної підтримки, також і духовного супроводу. Наше завдання допомагати їм як матеріально, так і всіма можливими способами для того, щоб вони могли далі працювати і допомагати жертвам війни, які сьогодні проживають такий нелегкий період життя», – сказав Юрій Малецький, Національний делегат Лицарів Колумба в Україні.

Після офіційної зустрічі представники гуманітарних організацій у супроводі Лицарів Колумба відвідали осередки для вимушених переселенців, зокрема на Львівщині та Тернопільщині та поспілкувались з українцями, які через війну втратили житло, роботу і поки не мають куди повертатися.

Нагадаємо, що на початку березня 2022 року представники найбільших всесвітніх католицьких гуманітарних організацій сформували робочу групу «Католицька відповідь для України» (CR4U) для координації своїх дій у постраждалому регіоні (Україна, Польща, Угорщина, Словаччина, Молдова та Румунія). Керівний принцип зусиль з координації заснований на розвитку діалогу з учасниками першої лінії, а також організаціями глобального рівня.

Текст і фото: Олександр Кусий

Схожі новини:

Поширити новину: