Caritas Internationalis: ефективна допомога протягом року війни

Під час прес-конференції у Римі «Caritas Internationalis» підсумував надану допомогу українцям, які постраждали внаслідок лиха війни.

Про це пише Vatican News.

Протягом року повномасштабної війни в Україні Конфедерація «Карітас» невтомно працювала над наданням гуманітарної допомоги більш ніж 5,3 мільйонам людей, які потерпіли від насильства та руйнувань. Про особливості наданої підтримки йшлося 22 лютого 2023 р., під час прес-конференції у Римі, організованою «Caritas Internationalis».

Відчуття підтримки інших

Присутні в Україні «Карітас України» та «Карітас-Спес Україна» за рік повномасштабного вторгнення Росії в Україну надали гуманітарну допомогу загалом трьом мільйонам людей. Роздано близько 3,7 мільйонів продовольчих та непродовольчих товарів, надано 192 тисяч медичних та психосоціальних послуг та роздано понад 1,5 мільйонів санітарно-гігієнічних наборів, а понад 107 тисяч осіб отримали грошову допомогу. Розповідаючи про особливості підтримки України, Виконавчий директор «Карітас-Спес Україна» о. В’ячеслав Гриневич, SAC, сказав, що кожен волонтер і співробітник Карітасу в Україні відчуває підтримку доброчинців. «Війна – це завжди трагедія. Але водночас ми зрозуміли, що ми не одні. Ви пройшли разом з нами цією Хресною дорогою, яка тривала 365 днів, і ми знаємо, що ви не залишите нас самими в майбутньому», – сказав він тим, які долучились до допомоги.

«Ми маємо багато шрамів – загиблі, втрати, рани, знищені домівки й інфраструктура, психологічні травми, – але в душі ми не є жертвами», – сказала Міла Леонова, відповідальна за зовнішні зв’язки «Карітасу України». «Ми залишаємося на своїй землі, захищаємо наші сім’ї, захищаємо те, що створили своїми руками. А все те, чого вчимося тепер – солідарність, суспільна згуртованість, взаємодопомога – закладає чудові підвалини стабільності на майбутнє», – додає вона.

Активна заангажованість сусідніх країн

Під час прес-конференції було зазначено, що у перший тиждень повномасштабної війни близько 77 тисяч людей, які покинули Україну, вирушили до польського кордону, де їх зустрічали волонтери Карітасу в т. зв. «Наметах надії», де їм пропонували їжу та гарячі напої, ліки, засоби гігієни, теплі речі та прихисток. До допомоги українцям долучились інші осередки Карітас у сусідніх країнах. Наприклад, Карітас у Румунії має наразі шість центрів для надання соціальних послуг біженцям з України. На сьогодні у цих осередках різноманітну допомогу отримали близько дванадцять тисяч осіб. У Молдові гуманітарна допомога була зосереджена в місті Кишинів та в його околицях, куди прибуло багато біженців. «Карітас Молдова» надав послуги допомоги 135 000 українцям, а Карітас у Словаччині через мережу своїх дієцезальних і єпархіальних осередків забезпечив продовольчими та непродовольчими товарами понад 66 тисяч осіб. Не залишився осторонь і «Карітас Чеської Республіки», який допоміг понад 13 тисячам українських біженців, а зараз займається пошуком для них постійного житла і роботи. Окрім продовольчих товарів, у допомогу представництв організації входять, зокрема, надання прихистку, медичні та психосоціальні послуги, забезпечення доступу до економічних й соціальних послуг, а також різного роду консультації.

Дарувати відчуття тепла

Через рік після початку повномасштабної війни в Україні конфедерація «Карітас» закликає міжнародну спільноту до подальшої солідарності. Представники організації також наголошують на необхідності сталої підтримки для переміщених осіб в Україні чи тих, які знаходяться у сусідніх країнах та намагаються відновити своє життя після зруйнування їхніх будинків й міст. «Кількість наданих послуг за останній рік справді вражає. Проте “Карітас” пропонує набагато більше, ніж допомогу. Ми супроводжуємо людей до, під час і після кризи. Ми хочемо продовжити цю працю. Ми хочемо подарувати це відчуття надії та тепла страждаючим людям в Україні», – зазначив тимчасовий співадміністратор «Caritas Internationalis» Ампаро Алонсо Ескобар.

Схожі новини:

Поширити новину: