Папа: у світі, зраненому війною, митці нагадують про подив Бога створінням

Звертаючись до представників Фундації «Ente dello Spettacolo», що діє в рамках єпископату Італії, Папа Франциск вказує на великий внесок католиків у розвиток кінематографу в Італії, а також зазначає, що завдання працівників культури полягає в тому, щоб, незважаючи на різні лиха, творити так, щоб «дозволити проявитися захопленню Бога, Який не припиняє любити Свої створіння та дивуватися їхній красі».

Про це пише Vatican News.

У понеділок, 20 лютого 2023 р., Папа Франциск прийняв на аудієнції представників Фундації «Ente dello Spettacolo» з нагоди 75-річчя від її заснування. Ця фундація, створена в рамках Італійської Єпископської Конференції, займається підтримкою кінематографічної культури в Італії, а зокрема, поширенням цінностей, на яких ґрунтується християнська культурна спадщина.

Під час аудієнції Святіший Отець вручив її учасникам заздалегідь приготований текст своєї промови, в якій вказує на вагомий внесок, який Католицька Церква зробила у кінематографію в Італії. Папа пригадує, що вже у перші десятиліття минулого сторіччя мирянська організація «Католицька Акція» заснувала осередки заанґажування у сфері радіо, театру, кіно, а згодом і телебачення. Це були роки, коли навіть вчення Вселенських Архиєреїв не оминало увагою питання впливу нового мистецтва кінематографії на людей і суспільство. Так Папа Пій XI у своїй енцикліці Vigilanti cura (1936 р.), присвяченій засобам суспільної комунікації, вказав на необхідність створення постійного національного рецензійного офісу, який би займався підтримкою фільмів, що сприяють поширенню цінностей, а також ознайомленням священиків і вірних з інформацією та критикою щодо інших фільмів. Сьогодні це завдання виконує Національна комісія з оцінки фільмів єпископату Італії.

«Думаючи про вас, – зазначає Папа Франциск у своєму зверненні до Фундації “Ente dello Spettacolo”, – я згадав першу сторінку Біблії, розповідь про створення. Насправді, ми бачимо, як події чергуються немов у фільмі, де Бог виступає як автор і, водночас, як глядач». Єпископ Риму підкреслює, що це історія краси і любові. Саме у цій старозавітній розповіді, за його словами, можна знайти сенс діяльності працівників культури: «З одного боку, є творча дія, з іншого – споглядання й оцінка».

На завершення, Папа Франциск зазначає, що «світ, зранений війною та багатьма лихами, потребує знаків, творів, які викликають подив, які дають проявитися захопленню Бога, Який не припиняє любити Свої створіння та дивуватися їхній красі». І завдання митців полягає, власне, в тому, аби пробуджувати цей подив».

Схожі новини:

Поширити новину: