Святіший Отець до монахів: серце Церкви – це любов

На покликання будувати спільноту, що стосується як окремих осіб, так і спільноти спільнот, якими є орден і Церква, а також на цінність убозтва вказав Папа Франциск, приймаючи цистерціанців спільної традиції.

Про це пише Vatican News.

У понеділок, 17 жовтня 2022 р., Папа Франциск прийняв на аудієнції в Апостольському палаці у Ватикані учасників Генеральної капітули Ордену Цистерціанців спільної традиції дотримання правил. У своїй промові він зупинився на визначенні «спільний», яке відрізняє членів цього ордену від іншої гілки, співбрати якого називають себе цистерціанцями суворого дотримання. Святіший Отець зауважив, що це слово має набагато ширше значення від простого розрізнення, адже вказує на щось, що робиться разом, на спільність. Таким чином, «загальне дотримання» говорить про те, щоби «разом іти за Господом Ісусом, щоб бути з Ним».

Від закритого до відкритого «я»

За словами Папи, це означає, що хоч кожен має свій ритм, свою унікальну та неповторну історію, наслідування Христа відбувається разом. Це не є легко, однак, нас не перестає дивувати дар благодаті, щоб полягає в тому, щоби бути «Його спільнотою такими, якими ми є, не досконалі, не одноманітні», а «покликані бути з Ним та йти за Ним». Це вимагає «постійних зусиль у наверненні від закритого “я” до відкритого, від серця, зосередженого на собі, до серця, яке виходить назустріч іншому». Як зауважив Святіший Отець, те саме стосується і спільнот, які не повинні почуватися самодостатніми, але бути «екстравертивними в позитивному значенні цього слова», тобто, «гостинними та місіонерськими».

«Форм є багато, вони різні між собою, але щоби бути частиною церковної симфонії, вони повинні бути слухняними цьому виходові. Це не хаотичне ходіння в розсіяному порядку, але разом прямувати вперед, всі синхронізовані з єдиним серцем Церкви, яким є любов», – сказав Папа, додаючи, що спільність неможлива без навернення.

Дар убогості

Ще одним аспектом, на який звернув увагу Папа, є постанови капітули щодо більшої вбогості, як духовної, так і матеріальної, «щоби бути більше відкритися на Господа всіма своїми силами, слабкостями та розквітом», які Він дарує. «Тому прославляймо Бога за все, за старість і за молодість, за хворобу та за добре здоров’я, за спільноти, які переживають “осінь”, і за ті, що переживають “весну”. Важливим є не дозволити на те, щоби лукавий викрав надію!» – наголосив Святіший Отець, звернувши увагу на те, що євангельська убогість «повна надії, ґрунтується на блаженстві, яке Господь звіщає Своїм учням: Блаженні ви, вбогі, бо ваше Боже царство».

Схожі новини:

Поширити новину: